Videospeler inladen...

Britse premier May: "Er komen geen nieuwe brexitonderhandelingen, de stemming in het Britse parlement gaat door"

Groot-Brittannië komt in "onbekende wateren" terecht als de parlementsleden het brexit-akkoord niet goedkeuren, dat heeft de Britse premier Theresa May gezegd. "Er komen geen nieuwe onderhandelingen met de Europese Unie en de stemming van de huidige deal gaat dinsdag wel door in het Britse parlement", dat hebben de woordvoerder van May en brexitminister Stephen Barclay bevestigd.

"Als ik zeg dat we echt in onbekende wateren terechtkomen als deze deal sneuvelt, dan hoop ik dat mensen begrijpen dat dit is wat ik echt geloof en waarvoor ik echt bang ben", dat zei May aan de Daily Mail. "Het zou voor grote onzekerheid zorgen in de natie. Een zeer groot risico zou bestaan dat de brexit niet doorgaat of dat we de Europese Unie zouden verlaten zonder akkoord."

Als ik zeg dat we echt in onbekende wateren terechtkomen als deze deal sneuvelt, dan hoop ik dat mensen begrijpen dat dit is waarvoor ik echt bang ben

Theresa May

May kampt met een opstand van parlementsleden binnen haar eigen Conservatieve Partij. Het lijkt onwaarschijnlijk dat ze genoeg stemmen zal verzamelen om de deal dinsdag door het parlement te krijgen.

Nieuwe onderhandelingen met de EU?

Britse media schreven eerder dat May daarom de parlementaire stemming over de brexit zou uitstellen en dat ze nieuwe gesprekken zou voeren met de EU om zo een nederlaag te vermijden. Maar dat heeft Downing Street ondertussen ontkend. "De stemming gaat dinsdag door", zei een woordvoerder van May.

In een poging om de Tories achter zich te krijgen heeft May vandaag ook gewaarschuwd "oprecht te vrezen" dat Labourleider Jeremy Corbyn van de gelegenheid gebruik zou maken om via nieuwe verkiezingen de macht te veroveren. En dan zou er geen deal met de Europese Unie zijn.

"Plan B"

Een woordvoerder van de Arbeidspartij heeft tegenover SkyNews bevestigd dat Corbyn bereid is vanaf woensdag een minderheidsregering te leiden als May de stemming zou verliezen.

Nog volgens andere Britse media zouden de Conservatieve ministers opties voor "een plan B" aan het overwegen zijn, waaronder een nieuw referendum over de brexit. Volgens The Independent zou dat zelfs de enige mogelijke uitweg zijn.

Boris: "Er zijn nog andere alternatieven"

Oud-minister Boris Johnson zei dan weer dat May van hem mag aanblijven als ze de stemming verliest. Maar ze zou wel naar Brussel moeten voor nieuwe onderhandelingen. "De mensen willen het nu niet hebben over verkiezingen, maar ze willen dat er een plan is om uit deze situatie te komen." Hij wil geen “no deal”, noch een nieuw referendum, maar volgens hem zijn er nog wel andere alternatieven.

Maar volgens brexitminister Stephen Barclay focust de regering zich momenteel op de stemming in het parlement. Als ze het plan opnieuw zouden onderhandelen, zouden andere landen ook opnieuw met meer eisen komen. Barclay zei verder dat May kan aanblijven als ze niet genoeg stemmen kan verzamelen voor de deal.  

"Erg belangrijke week voor het lot van de brexit"

Europees president Donald Tusk trok naar Twitter na een telefoon met May en schreef dat het een “erg belangrijke week wordt voor het lot van de brexit.”

May zal komende dinsdag de steun van het Britse parlement vragen voor haar brexitplan. Als ze niet voldoende stemmen krijgt, zal het haar grootste politieke nederlaag zijn tot nu en stelt de vraag zich of May kan aanblijven als premier.

Meest gelezen