Videospeler inladen...

"Minderheidsregering Michel II wordt een erg fragiele regering"

Ons land wordt vanaf nu bestuurd door een minderheidsregering, wat nog niet vaak is gebeurd. Gaan we hierdoor chaotische maanden tegemoet? Volgens wetstraatwatcher Ivan De Vadder wordt het "een fragiele regering".

"Ons land heeft een traditie van stevige meerderheden", zegt Ivan De Vadder in "Het Journaal". "Meestal zijn die gebetonneerd in een stevig regeerakkoord, met partijtucht en met meerderheden, vroeger was dit zelfs langs twee kanten van de taalgrens. Dat is ondertussen al een stuk verminderd." De Vadder bevestigt dat er heel weinig minderheidsregeringen zijn geweest.

Een minderheidsregering is dan ook iets speciaals. Volgens De Vadder heeft premier Charles Michel (MR) aangekondigd dat hij in het parlement steun zal zoeken. "Maar in de meeste gevallen zal dit betekenen dat hij bij de N-VA zal terechtkomen. En dat je een soort gedoogsteun gaat krijgen voor die dingen die de N-VA toch al mee had ondersteund. Zoals bijvoorbeeld de begroting, dat is het eerste wat op de tafel zal verschijnen", aldus De Vadder.

In de meeste gevallen zal dit betekenen dat premier Charles Michel bij de N-VA terecht zal komen. En dat je een soort gedoogsteun krijgt

De premier kan aan de slag zonder vertrouwensstemming. "Maar het blijft een erg fragiele regering", gaat De Vadder verder.  De oppositie kan deze regering ook niet zo makkelijk doen vallen. "Als ze dat zou doen, zou ze zelf een constructieve motie van wantrouwen moeten indienen en meteen een alternatief bieden. Dat zou bijvoorbeeld betekenen dat PS en N-VA moeten samenspannen om een alternatief te bieden, dat zie ik nog niet zo snel gebeuren", vertelt de Wetstraatwatcher.

Wat vaststaat is dat er elke keer onderhandeld zal moeten worden met de oppositiepartijen. Volgens De Vadder ligt dat bij de partij SP.A moeilijker, bij de partij Groen zou men eerder bereid zijn om steun te geven.

Minderheidsregering voor vijf maanden

De minderheidsregering loopt voor vijf maanden, daarna komen er sowieso verkiezingen. "Je voelt dat de campagne nu al begonnen is. Je merkt dat aan de woorden die gebruikt worden", stelt De Vadder vast.

Volgens De Vadder is het duidelijk dat men al weken aan een opbouw bezig is naar een bepaalde perceptie en dat die perceptie dwingend neergelegd moet worden. "Bij de N-VA heeft men gewerkt aan rode lijnen. Bijvoorbeeld: een wisselmeerderheid, dat mocht niet en de premier mocht niet vertrekken naar Marrakech. Allemaal lijnen die werden overschreden om uiteindelijk te kunnen zeggen: “Wij N-VA hebben ons soepel opgesteld en u partijen van de meerderheid heeft ons die soepelheid niet willen geven. U bent ons niet tegemoet gekomen. U heeft ons daarmee uit deze regering geduwd", aldus De Vadder. "Je merkt wel een kleine bijsturing, zo zegt Jan Jambon (N-VA): “Wij hebben ontslag genomen”. En dat is ook de positie van de andere partijen. " 

Je voelt dat de campagne nu al begonnen is. Je merkt dat aan de woorden die gebruikt worden

De andere partijen zien het anders.  "Volgens hen was er sinds september al een consensus over dit VN-migratiepact en dat bleek bijvoorbeeld uit het feit dat premier Michel in New York is gaan aankondigen dat hij het pact zou goedkeuren", duidt De Vadder.  "En dat opnieuw gaan aanpassen in de andere richting en niet meer akkoord gaan, daar was geen consensus meer voor te vinden. En dus beste N-VA u moet zich daarbij neerleggen. U stapt dus uit de regering", zegt De Vadder nog.  Volgens hem zal deze discussie de komende dagen blijven spelen. "Daarnaast had je die socialemediacampagne van de N-VA met heel sterk beelden.  Daaruit voel je dat heel die partij zich aan het klaarmaken was en is."

"Oranje-blauw" of "blauw-oranje"

De N-VA had spreekt over de "Marrakechcoalitie", maar die naam wordt niet graag gehoord door de nieuwe minderheidsregering. "“Oranje-blauw” of “blauw-oranje”, zo wordt de nieuwe regering genoemd. Afhankelijk van wie aan het woord is, een liberale of net christendemocratische partij, wordt de kleurenvolgorde verschillend uitgesproken", weet De Vadder. Volgens hem wordt “rooms-blauw” sinds 2007, sinds Yves Leterme en Didier Reynders een poging waagden om “oranje–blauw “ op de been te brengen, niet meer gebruikt.

"Begrippen worden perceptie"

"Maar woorden worden begrippen, en die worden op hun beurt perceptie", vertelt De Vadder.  "Je krijgt dus N-VA die gisteren heel vaak sprak over de Marrakechcoalitie, bijna op cynische wijze. En daar zet deze huidige coalitie zich tegenover en stelt dat ze een verantwoordelijke coalitie te zijn. Een “oranje-blauwe”, waarbij Kris Peeters (CD&V) heel duidelijk stelt: “Dit is niet dezelfde coalitie als die Zweedse”", weet De Vadder. Volgens hem zullen er dus klemtonen veranderen.

Daarnaast heeft CD&V-voorzitter Wouter Beke uitdrukkelijk aan de pers gevraagd om het niet over de Marrakechcoalitie te hebben, maar een meer neutrale term te gebruiken. "Waarvan akte", besluit De Vadder.

Meest gelezen