Videospeler inladen...

Jan Jambon: "Geen woordspelletjes spelen: wij hebben ontslag genomen"

"Formeel gezien geven wij ons ontslag." Dat heeft N-VA'er Jan Jambon gezegd in "De zevende dag". Eerder werd erover getwist of de N-VA-mandatarissen nu hun ontslag gekregen of gegeven hebben in de regering-Michel. Jambon wil deze discussie nu afsluiten. "Deze materie is te ernstig om er woordspelletjes over te spelen."

In de discussie over het VN-migratiepact werd de afgelopen dagen voortdurend een spel gespeeld: de N-VA wilde niet uit de regering-Michel stappen en premier-Michel wilde de N-VA'ers niet ontslaan. Jan Jambon schept nu duidelijkheid: de N-VA-ministers en -staatssecretarissen hebben zelf ontslag genomen. 

In "De zevende dag" herhaalt hij nog eens waarom zijn partij uit de regering is gestapt: "Wij hebben gezegd: als die coalitie doorgaat met dat globaal migratiepact, zal dat zonder ons zijn. Wij hebben nog geprobeerd tot een vergelijk te komen, maar dat is spijtig genoeg niet gelukt. Men heeft gezegd: wij gaan onverkort door met dat onzalige migratiepact en de premier heeft dat gisteravond nog eens bevestigd."

Ik denk dat we eruit waren geraakt als we allebei een stap hadden gezet.

Jan Jambon

Jambon zegt dat hij met zijn partij tot het laatste moment heeft gehoopt op een oplossing. "Ik denk dat we eruit waren geraakt als we allebei een stap hadden gezet."

N-VA-voorzitter Bart De Wever pleitte er gisteren nog voor dat België zich zou onthouden tijdens de stemming over het pact, bij de Verenigde Naties. "Hadden de regeringspartners nu dezelfde stap gedaan, dan hadden we het regeringswerk kunnen verderzetten", zegt Jambon.

Dat laatste is dus niet gebeurd: de andere regeringspartijen hebben ook voet bij stuk gehouden. Daarop hebben de N-VA'ers gisteravond de ministerraad over het migratiepact verlaten. De facto hebben ze hiermee dus ontslag genomen.

Respect

Jambon toont post factum respect voor premier Michel en zegt dat de man donderdag in het parlement nog gevochten heeft voor zijn coalitie. In "De ochtend" op Radio 1 zei Jambon vanmorgen dat hij gisteravond nog een gesprek onder vier ogen heeft gehad met de premier.

"Dat was een heel warm gesprek, van man tot man, tussen twee mensen die elkaar waarderen en appreciëren. Maar in de politiek scheiden de wegen soms, terwijl je toch goede relaties hebt opgebouwd.

In de politiek scheiden de wegen soms, terwijl je toch goede relaties hebt opgebouwd.

De ex-minister van Binnenlandse Zaken toont zich - los van de discussie over het migratiepact - ook niet rancuneus tegenover de partijen waar hij tot gisteren mee in de regering zat. "Wij hebben de afgelopen vier jaar, vaak in moeilijke omstandigheden, goed kunnen regeren."

Maar volgens Jambon moeten er op bepaalde momenten principiële keuzes worden gemaakt. "Dat zijn keuzes die iedereen voor zich maakt. Ik kan er zelfs nog enig begrip voor opbrengen. Maar daarna moet je niet komen klagen."

Beluister het gesprek met Jan Jambon uit "De ochtend" op Radio 1:

Constructief

Hoe zal de N-VA zich nu als oppositiepartij gedragen? Jambon verzekert dat zijn partijfractie zich de komende maanden constructief zal opstellen in de Kamer.

Als het zomerakkoord volledig wordt uitgevoerd, is de N-VA volgens Jambon bereid mee te werken: "Wij zijn mensen van ons woord." Dus ook bij goedkeuring van de begroting zal de N-VA  bereid zijn te onderhandelen.

De minderheidsregering zal de stemmen van de N-VA daarbij hard nodig hebben, want oppositiepartijen Groen en SP.A hebben al duidelijk laten weten dat ze de begroting niet zullen goedkeuren.

Dat CD&V'er Pieter De Crem hem opvolgt op Binnenlandse Zaken ziet Jambon tot slot met vertrouwen tegemoet, gezien diens ervaring op Defensie. "Ik zal op een heel correcte manier de dossiers overdragen en zien dat hij een doorstart kan geven aan het departement."

Meest gelezen