Videospeler inladen...

Maggie De Block (Open VLD): "Als vrouw met baby van 2 maanden wordt geweigerd, vind ik dat chaotisch"

Minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD), die er nu ook de bevoegdheid van Asiel en Migratie bijkrijgt, nuanceert haar uitspraken in een persmededeling dat ze een departement in crisis en chaos heeft aangetroffen. Ze zegt nu dat het gaat over de opvang waar een chaos heerst. Ze bevestigt dat ze de asielquota van haar voorganger Theo Francken (N-VA) gaat herbekijken.

"Ik tref vandaag een departement in crisis en in chaos aan", zei De Block in een persmededeling vanmiddag. Aan VRT NWS gaf ze meer duidelijkheid. "Eerst en vooral wil ik een streng en rechtvaardig beleid voeren, zoals vroeger." De Block was staatssecretaris voor Asiel en Migratie in de regering-Di Rupo. 

"Er is inderdaad momenteel een crisis", aldus De Block. "In de opvang worden mensen elke dag op straat gestuurd en daar wil ik zo nel mogelijk iets aan doen. Ik zit morgenvroeg met de bevoegde diensten samen." Vanavond nuanceert De Block haar uitspraak over crisis en chaos. "Het is de opvang waar momenteel een chaos heerst en waar zo snel mogelijk een oplossing voor moet gezocht worden", klinkt het nu. Ze verwijst naar een voorval waarbij een vrouw met een baby van 2 maanden die geen asiel heeft kunnen aanvragen.

De Block gaat in op een vraag van Groen-voorzitter Meyrem Almaci, vanmorgen in "De zevende dag". "Laat mensen die zich aanmelden, zich ook effectief aanmelden. Dat is het minimum minimorum", vindt Almaci. "In plaats van zelf crisissen op onze straten te organiseren en baby’s van twee maanden oud in dit weer buiten te laten slapen." 

Eind vorige maand had Theo Francken (N-VA), die ontslag heeft genomen als staatssecretaris, beslist om het aantal asielaanvragen te beperken tot 50 per dag. Daarbij werd voorrang gegeven aan gezinnen en kwetsbare mensen, waardoor alleenstaande mannen letterlijk in de kou bleven staan. Francken reageerde vanmiddag zuur op Twitter en zegt ontgoocheld te zijn. "Over menselijkheid heb ik al zeker geen lessen te krijgen", aldus Francken. "Dit is laaghartig en getuigt van weinig fatsoen", voegt hij eraan toe voor onze camera.

Lees verder onder de video.

VIDEO - Francken reageert boos op kritiek De Block: "Getuigt van weinig fatsoen"

Videospeler inladen...

"Ik wil helemaal niet oncollegiaal zijn", reageert De Block vanavond in "Het journaal". Francken zegt ook dat hij meer humanitaire visa heeft uitgereikt dan De Block in de jaren vóór hem. "Ik heb hetzelfde beleid gevoerd en dat moeten we niet op een weegschaal afwegen wie het meeste humanitaire visa heeft uitgereikt. We hebben een gelijklopend beleid uitgevoerd."

"Ik heb Theo Francken niet onmenselijk genoemd", aldus De Block. "Ik heb gezegd dat ik ga voor een streng en rechtvaardig beleid, maar ook menselijk. Als ik dan denk aan een vrouw met een baby van twee maanden die teruggestuurd wordt, de straat op, dan vind ik wel dat dat niet kán."

Videospeler inladen...

Meest gelezen