Videospeler inladen...

Michel II wil focussen op sociaal-economisch beleid, veiligheid en justitie en op klimaat

De nieuwe oranje-blauwe minderheidsregering van premier Charles Michel (MR) gaat zich de komende maanden focussen op drie prioriteiten: een sterk sociaal-economisch beleid, veiligheid en justitie en klimaatbeleid. dat heeft premier Michel aangekondigd op een persconferentie na de eerste ministerraad van zijn regering zonder de N-VA.

De regering-Michel II heeft al enkele concrete beslissingen genomen, onder meer in verband met de grensarbeiders. De premier blikte ook vooruit op de prioriteiten van zijn minderheidsregering. Hij had het over koopkracht en een sterk sociaal-economisch beleid, veiligheidsbeleid en hervormingen bij justitie en over het klimaatbeleid.

We vinden een constructieve, sterke en verantwoordelijke samenwerking met het parlement bijzonder belangrijk

Premier Charles Michel (MR)

Die prioriteiten zijn niet toevallig. Voor een voortzetting van het sociaal-economisch beleid van Michel I (mét N-VA) heeft Michel II de steun nodig van de N-VA. Ook een fors veiligheids- en justitiebeleid zal allicht goed klinken in de oren van de voormalige coalitiepartner. Voor een  sterker klimaatbeleid lijkt de premier te hengelen naar broodnodige steun van de groene oppositie. "We willen duidelijk maken dat we het signaal van de betoging van vorige zondag wel hebben gehoord en dat het onze ambitie is om met de bevoegde ministers en in overleg met de deelstaten te bekijken of het mogelijk is een ambitieuze strategie te ontwikkelen", aldus premier Michel.

Hij zei ook met het parlement te willen samenwerken. Na het vertrek van de N-VA heeft de regering geen meerderheid meer in het parlement en moet ze dus op zoek naar steun vanuit de oppositie. "We vinden een constructieve, sterke en verantwoordelijke samenwerking met het parlement, het huis van de democratie, bijzonder belangrijk", aldus de premier.

Wij willen een streng en humaan beleid

Premier Charles Michel (MR)

De nieuwe en de oude regeringsleider was trouwens opvallend vriendelijk voor de N-VA en bedankte in naam van alle ministers de opgestapte N-VA- ministers en -staatssecretarissen. "In naam van al mijn collega's wil ik mijn waardering uitdrukken voor het werk dat we samen hebben gerealiseerd gedurende 4,5 jaar", aldus Michel.

Hij benadrukt dat hij en solide ploeg met verantwoordelijkheidszin heeft die de hand reikt aan het parlement. Hoe die samenwerking met het parlement er concreet moet uitzien, blijft nog onduidelijk. "Ik wil vandaag geen optie uitsluiten", zegt de premier.

Over het asiel- en migratiebeleid bleef hij zo vaag mogelijk. "Wij willen een streng en humaan beleid", klonk het cryptisch.

Meest gelezen