Oost-Vlaanderen krijgt na bijna 100 jaar opnieuw basiliek

De Sint-Hermeskerk in Ronse wordt volgend jaar plechtig ingehuldigd tot basiliek. Het wordt daarmee de derde basiliek van het bisdom Gent. 

Het is de derde kerk in het bisdom Gent (dat is de provincie Oost-Vlaanderen en de Antwerpse gemeente Zwijndrecht) die tot basiliek wordt verheven. In 1924 viel ook de basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes in Oostakker die eer te beurt.
België telt 28 basilieken (kleine basilieken). Wereldwijd bestaan er slechts 4 grote basilieken, die staan in Italië en het Vaticaan.

De kerkelijke autoriteiten verwijzen in hun motivering naar het belang van de verering van de heilige Hermes, een vrijgelaten slaaf van Griekse afkomst die in Rome het evangelie predikte en er de marteldood stierf. Zijn vroege verering in Rome heeft zich naar Ronse verplaatst na de overbrenging van zijn relieken in 860.

De stad Ronse heeft de kerk en haar omgeving de voorbije jaren gerenoveerd. Vlaanderen plaatste het evenement in 2009 op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed en het wordt overwogen als UNESCO werelderfgoed. Bisschop Luc Van Looy vroeg de titel daarom aan bij de bevoegde congregatie in Rome. Op 16 oktober 2018 werd het officiële decreet uitgevaardigd.
De plechtige inhuldiging van de basiliek zal plaatsvinden op 2 februari 2019.

  

Meest gelezen