Videospeler inladen...

Peter De Roover (N-VA): "Je gaat met je principes niet in tegen de hele wereld"

N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover geeft toe dat zijn partij pas tegen het VN-migratiepact is beginnen ageren nadat Oostenrijk had laten weten dat het het pact niet zou aanvaarden. Daarvoor zeiden alleen de Verenigde Staten en Hongarije "nee", en dat zou volgens De Roover een soort Don Quichote-strijd hebben betekend.

Peter De Roover probeert in "Terzake" te verklaren waarom de dingen in de vaderlandse politiek zijn gelopen zoals ze zijn gelopen. "Laten we zeggen dat wij daar niet in het traditionele denken zitten en om die reden ook gedacht hebben dat er niet beslist was, terwijl de andere beweren dat er wel beslist is."

Als alleen Amerika en Hongarije nee zeggen en de rest van de wereld gaat erin mee, dan is dat een Don Quichotestrijd

N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover

Toch heeft de N-VA aanvankelijk niet aan de alarmbel getrokken. "Als alleen Amerika en Hongarije nee zeggen en de rest van de wereld gaat erin mee, dan is dat een Don Quichotestrijd", zegt De Roover. "Wanneer iedereen ja zegt, maak je geen keuzes en doe je mee. Je gaat met principes niet tegen de hele wereld in. Dat is gekkenwerk."

Uiteindelijk heeft de N-VA het geweer van schouder veranderd. "Het is nu pas, door Oostenrijk en een hele reeks landen die daarop volgden, dat het plots een politiek thema werd waarvan je zegt dat dit iets is waarop je kan gaan wegen." Het tegenwerken kwam dus wat laat. "Wij voeren oppositie tegen het resultaat van een proces omdat we op een bepaald ogenblik zien dat er in de wereld schijnbaar iets aan het bewegen is."

Oppositie voeren als het loont, met andere woorden. "Dan hebben wij een opportuniteit gezien om te zeggen dat we nu als land moeten gaan kiezen", zegt De Roover. "Het ging oorspronkelijk niet over twee kampen. Het ging alleen over een ja-kamp, en nu gaat het over een ja- en een nee-kamp." 

Je ziet een tendens van het overhevelen van veel bevoegdheden naar een supranationaal niveau

N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover

De inmiddels beruchte internetcampagne van de N-VA tegen het VN-migratiepact is mogelijk een niet onbelangrijk keerpunt in de crisis geweest. "Ik heb mij meteen gedistantieerd van die campagne, naar de toon en ook naar de inhoud", herhaalt Peter De Roover. Hij geeft toe dat onterecht de indruk is gewekt dat dingen automatisch uit het migratiepact zouden voortvloeien, "terwijl het probleem van het pact net is dat je niet weet wat eruit voortvloeit".

Conclusie? "Die inhoud gaf weer wat de allerergste interpretatie van een aantal van die punten uit dat pact zou kunnen teweegbrengen." Waarom is de N-VA dan toch zo fel gekant tegen het pact? "Je ziet een tendens van het overhevelen van veel bevoegdheden naar een supranationaal niveau, waar je als politicus de ruimte om een beleid te voeren meer en meer gaat verliezen." Die tendens dreigt volgens De Roover uit evenwicht te raken.

Meest gelezen