De deur van het Saudische consulaat in Istanbul.
AFP or licensors

Saudi-Arabië levert geen verdachten uit in zaak Khashoggi

Saudi-Arabië zal twee gewezen functionarissen niet uitleveren, tegen wie Turkije arrestatiebevelen heeft uitgevaardigd in verband met de moord op de Saudische regeringskritische journalist Jamal Khashoggi. "We leveren onze burgers niet uit", zei minister van Buitenlandse Zaken Abel al-Jubair op een persconferentie in Riyad.

Jamal Khashoggi, die in ballingschap in de VS woonde sinds 2017, werd op 2 oktober gedood in het consulaat van zijn geboorteland in Turkije waar hij administratieve documenten ging afhalen. De operatie werd uitgevoerd door vijftien personen die uit Saudi-Arabië kwamen en meteen na de moord ook terugvlogen naar Saudi-Arabië met twee privévluchten en één lijnvlucht. Saudische functionarissen hebben meermaals ontkend dat de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman achter de moord zou zitten.

Deze week vaardigde een Turkse procureur aanhoudingsbevelen uit tegen twee vertrouwelingen van de Saudische kroonprins in het kader van het Turkse onderzoek naar de moord op de journalist. Het gaat om Ahmed al-Assiri en Saud al-Qahtani. Ze worden ervan verdacht meegeholpen te hebben bij de "planning" van de moord.

Saudische aanklagers willen de doodstraf voor vijf van de elf Saudische burgers die in verband met de dood van Khashoggi zijn aangeklaagd, maar een uitlevering aan Turkije kan dus niet.

Meest gelezen