Videospeler inladen...

SP.A en Groen: “Wij zullen de minderheidsregering niet zomaar depanneren”

SP.A en Groen zijn niet van plan de minderheidsregering vanuit de oppositie zomaar te depanneren. SP.A-voorzitter John Crombez is stellig: "Nee, wij gaan de hand niet reiken." Groen-fractieleider Kristof Calvo is iets gematigder: "Wij gaan deze regering niet depanneren, maar we gaan dit land ook niet  blokkeren en gaan ons engageren." Nieuwbakken oppositiepartij N-VA zal zich constructief opstellen, verzekert Jan Jambon, die nu Kamerlid wordt.

Nu de N-VA geen deel meer uitmaakt van de regering-Michel, zullen MR, Open VLD en CD&V in de Kamer telkens steun moeten zoeken bij de oppositie. Dat belooft geen gemakkelijke klus te worden, blijkt uit de posities die de oppositiepartijen nu innemen. 

SP.A-voorzitter John Crombez is heel stellig. "Nee, wij gaan de hand niet reiken", zegt hij in "De ochtend" op Radio 1. Crombez wil de minderheidsregering niet steunen omdat hij zich helemaal niet kan vinden in het "afbraakbeleid" dat de regering de afgelopen jaren heeft gevoerd. "Het is ondenkbaar dat wij vanuit de oppositie steun zouden geven aan dit beleid. Het zou alleen maar kunnen als dat beleid compleet wordt omgekeerd. "

Crombez zegt dat de socialisten zullen vasthouden aan hun houding en dossier per dossier zullen afwegen of ze tegen of voor beslissingen van de regering zullen stemmen. "Als er de afgelopen vier jaar goeie dingen waren, hebben we daar voor gestemd. Dat was jammer genoeg niet zo heel veel."

Beluister het gesprek met John Crombez uit "De ochtend":

Calvo: "Niet blokkeren"

Kristof Calvo, fractievoorzitter van de Groen/Ecolo-fractie in de Kamer stelt zich iets minder hard op. "Wij zullen de regering niet depanneren, het land ook niet blokkeren, maar willen ons wel engageren", zegt het Kamerlid in "De ochtend".

Tegelijk houdt Calvo ook veel reserves: als de minderheidsregering de lijn van de afgelopen jaren doortrekt, moet ze niet op de steun van de groenen rekenen. Zo zullen de groenen de begroting alvast niet goedkeuren.

"Maar ik denk wel dat het de verantwoordelijkheid is van elke politicus en elke partij om de komende tijd te zien waar we een deel kunnen zijn van de oplossing", zegt Calvo.

Hij denkt hierbij vooral aan de dossiers waar zijn partij traditioneel op mikt: klimaat en energie. "Als er daarrond kan worden samengewerkt is onze partij graag deel van de oplossing."

Beluister het gesprek met Kristof Calvo uit "De ochtend":

Quid N-VA?

Nieuwbakken oppositiepartij N-VA zal zich in de Kamer constructief opstellen tegenover de minderheidsregering, zegt Jan Jambon in "De ochtend". De minister van Binnenlandse Zaken die nu terug gewoon in de Kamer zal zetelen, zegt dat zijn fractie vooral constructief de socio-economische dossiers zal bekijken waar de partij zelf nog aan heeft meegewerkt. 

Maar net als de andere oppositiepartijen zal de N-VA nu van dossier tot dossier bekijken of ze de regering al dan niet zal steunen. "Als men onze steun nodig heeft, zullen wij constructieve houding aannemen", verzekert Jambon.

Beluister het gesprek met Jan Jambon uit "De ochtend":

Vlaams Belang ten slotte stapt meteen naar de Raad van State om een kort geding aan te spannen. De partij wil er een stokje voor steken dat de Belgische regering zich achter het VN-migratiepact schaart. 

"Het zal misschien niet meer lukken tegen morgen, wanneer de premier naar Marrakech afreist,  maar misschien wel tegen 19 december, wanneer het pact gestemd moet worden bij de Verenigde Naties", maakt Vlaams Belang-Kamerlid Filip Dewinter zich sterk.

Beluister het gesprek met Filip Dewinter uit "De ochtend":

In "De zevende dag" zetten partijvoorzitters Tom Van Grieken (Vlaams Belang), Meyrem Almaci (Groen) en John Crombez (SP.A) hun standpunten nog eens uiteen over de gang van zaken van de afgelopen tijd.

Videospeler inladen...

Meest gelezen