Videospeler inladen...

Jan Balliauw sprak met Steve Bannon: "Er is een nieuwe politieke breuklijn van globalisten tegen nationalisten"

Jan Balliauw heeft Steven Bannon, de voormalige adviseur van Donald Trump, geïnterviewd. Bannon kijkt niet op van het protest in verschillende landen tegen het VN-migratiepact. Hij zegt dat er een nieuwe politieke breuklijn is ontstaan tussen de traditionele, globalistische partijen en de nationalistische, populistische nieuwkomers.

Over het VN-migratiepact is Bannon kort en krachtig, dat is dood en begraven. "Daarom denk ik dat Marrakech zo belangrijk is. De Verenigde Naties, de EU of andere transnationale organisaties zullen dat soort zaken nooit nog in het geheim kunnen doen", zegt Bannon. "Het zal allemaal transparant worden, alles zal publiek bekend worden, over alles zal worden gedebatteerd. Daarom winnen die patriottische en populistische bewegingen aan kracht, omdat de mensen doorhebben dat dit allemaal in het geheim wordt gedaan door de experten en de elite".

Dat veel van de vluchtelingen uit landen in oorlog zoals Syrië komen doet voor Bannon niet ter zake. "Ik ontken niet dat daar grote problemen zijn, dat dit tragedies zijn, maar die mensen moeten in Syrië blijven. We moeten de mensen daar meer macht geven. Het is niet omdat Syrië in oorlog is dat de leiders daar niet kunnen samenkomen om dat probleem op te lossen. De oplossing ligt niet bij de werkende mensen in Hongarije, Frankrijk of België."

Ik denk dat 2019 het kwaadaardigste en gemeenste jaar zal worden in Amerikaanse politiek sinds 1858

Bannon ziet een nieuwe politieke breuklijn: de traditionele internationalisten die pleiten voor globalisering en de nationalisten die zeggen dat de werkende klasse te vaak de rekening moet betalen van de globalisering. "Moderne politiek gaat niet meer over links of rechts, over conservatieven en progressieven. Het nieuwe debat gaat over globalisten die pleiten voor een globaal bestuur met in plaatsen als België een administratieve inplanting en zij die de natiestaat voorop zetten, die als iets heel speciaals zien waarin de macht van de burgers ligt."

Over de politieke situatie in de Verenigde Staten is Bannon ook scherp. "Ik denk dat 2019 het kwaadaardigste en gemeenste jaar zal worden in Amerikaanse politiek sinds 1858", aldus Bannon. "De Democraten hebben al gezegd dat ze 50 onderzoeken zullen voeren naar Trump, het zal heel moeilijk worden. De president moet een team samenstellen dat weet hoe ze die onderzoeken kunnen afweren. Geef ze de informatie die ze nodig hebben, maar bestrijdt hen stap voor stap.

Bekijk hieronder de bemerkingen van Jan Balliauw over zijn interview met Bannon.

Videospeler inladen...

Meest gelezen