Tom Lenaerts: "Dit was geen populistische, maar een emotionele uitspraak"

Tom Lenaerts vindt niet dat hij deze week populistisch is geweest door in “Van Gils & gasten” fel uit te halen naar Kamerfractieleiders Peter De Roover (N-VA) en Kristof Calvo (Groen). “Voor mij was het geen populistische uitspraak, maar een emotionele uitspraak”, verdedigt de tv-presentator zich in het Radio 1-programma “Touché”.

Tom Lenaerts deed woensdagavond stof opwaaien door in de talkshow “Van Gils & gasten” plots uit te halen naar Kamerfractieleiders Peter De Roover en Kristof Calvo. De twee kemphanen zaten aan de overkant van de tafel, toen Lenaerts plots fel uit de hoek kwam.

“Zijn jullie niet beschaamd?”, vroeg de tv-maker aan de twee politici die de afgelopen week in de Kamer lijnrecht tegenover elkaar stonden in de discussie over het VN-migratiepact.

"Jullie zijn heel slecht bezig”, sprak Lenaerts vermanend. “Ik snap dat politiek een spel is, maar het mag geen circus worden, want dat is nefast voor de toekomst van de politiek. Ik wind mij er hard in op omdat ik dit ongelofelijk belangrijk vind. Waar zijn jullie mee bezig?", klonk het scherp.

"Er ver over"

Meteen na zijn uithaal kwam Lenaerts zelf onder vuur te liggen. Auteur Johan Op de Beeck noemde de tussenkomst van Lenaerts ronduit “populistisch” en “er ver over”. Dezelfde teneur was bij vele opiniemakers te horen en op sociale media te lezen. Waar bemoeide Lenaerts zich als bekende Vlaming mee, nu het parlementaire debat eens volop speelde?

Tom Lenaerts reageert nu op de heisa en vindt niet dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan populisme. “Ik dacht altijd dat een populistische uitspraak, een uitspraak was die je deed om in de gratie te komen bij het publiek. Nu, wat ik gezegd heb over politici was niet om in de gratie te komen van het publiek”, zegt Lenaerts.

“Ik waag me niet aan de semantische discussie (over de betekenis van het woord populisme, red), want ongetwijfeld zullen er wel mensen zijn die het catalogeren onder populisme. Voor mij was het een emotionele uitspraak, die niet gericht was op meer stemmen halen of er gewin uit te halen. Emotioneel lijkt me eerder op zijn plaats.”

Beluister de volledige reactie van Tom Lenaerts uit het Radio 1-programma "Touché":

Meest gelezen