Videospeler inladen...

VN-vertegenwoordiger: "Verbazingwekkend hoeveel foute informatie er is over het pact"

"Het is verbazingwekkend dat er zo veel foute informatie geweest is over het VN-migratiepact en over de inhoud van de tekst." Dat heeft Louise Arbour, de bijzonder VN-vertegenwoordiger voor internationale migratie, in Marrakech verklaard aan de vooravond van de internationale conferentie over dat pact. Arbour wilde evenwel niet ingaan op vragen over de Belgische situatie.

In de Marokkaanse stad Marrakech vindt maandag en dinsdag de internationale conferentie plaats waarin landen hun politieke engagement bevestigen ten opzichte van het veelbesproken VN-migratiepact. Meer dan honderdvijftig landen zullen vertegenwoordigd zijn. Zowat honderd van die landen, waaronder uiteindelijk dus ook België, sturen een minister of regeringsleider.

Arbour, die de onderhandelingen leidde over het "Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration" (GCM) gaf tijdens een inleidende toespraak kritiek op de grote hoeveelheid misleidende informatie die volgens haar de wereld in gestuurd is. "Het (pact) creëert geen recht op migreren, het legt geen beperkingen op aan landen, het stelt geen "soft law" in en het is niet juridisch bindend", verklaarde de VN-vertegenwoordiger. "Dat is niet mijn interpretatie van de tekst. Dat ís de tekst."

Op vragen over de discussie en de regeringscrisis in België, wilde de Canadese diplomate niet rechtstreeks ingaan. "Ik heb geen commentaar te geven op de manier waarop in een land gedebatteerd wordt over de tekst", zo luidt de korte reactie. "Wat er nu op nationaal niveau gebeurt, na afloop van de (internationale) onderhandelingen waarin de regeringen instemden met de tekst, is een zaak van de nationale regering."

Het akkoord moet in de eerste plaats de aanzet vormen voor samenwerking op basis van gemeenschappelijke belangen

Volgens Arbour moet het VN-akkoord over migratie in de eerste plaats de aanzet vormen voor samenwerking op basis van "gemeenschappelijke belangen". Ze betreurt dan ook dat verschillende landen zich "eenzijdig terugtrekken uit een multilateraal proces over een wereldwijd probleem", zo beklemtoont ze. "Het is in het bijzonder betreurenswaardig als een land zich terugtrekt uit een akkoord waaraan het zelf actief heeft meegewerkt."

Onder meer Oostenrijk, Australië, Tsjechië, Hongarije en Polen hebben uiteindelijk het pact verworpen. De VS hadden zich al tijdens de onderhandelingsfase teruggetrokken.

Bekijk hieronder het verslag van Goedele Devroy uit Marrakech:

Videospeler inladen...

Meest gelezen