Jonas Roosens

Geen minister, geen ondervoorzitter en geen Europees parlementslid meer: wat nu voor Sander Loones (N-VA)?

Door de herschikking van de federale regering zonder de N-VA verliest ook kersvers minister van Defensie Sander Loones (N-VA) zijn portefeuille. En dat minder dan een maand na zijn eedaflegging. En zijn vorige mandaten kan hij niet zomaar weer opnemen, zo blijkt.

Sander Loones legt op 12 november als jongste minister in de ploeg van premier Michel de eed af bij koning Filip, als minister van Defensie en Ambtenarenzaken. Hij volgt hiermee partijgenoot Steven Vandeput op, die na winst bij de lokale verkiezingen in Hasselt burgemeester wordt. Op die manier kan de N-VA, na tegenvallende verkiezingsresultaten in Oost- en West-Vlaanderen, met West-Vlaming Loones een nieuw gezicht uitspelen op het hoogste niveau, in aanloop naar de verkiezingen van volgend jaar. 

Om minister te kunnen worden moet Loones zijn functie als ondervoorzitter van de N-VA neerleggen. Loones wordt eind 2014 tot ondervoorzitter verkozen en wordt in de daarop volgende jaren geregeld genoemd als opvolger van voorzitter De Wever. Geruchten die Loones steevast wegwuift. Uitgerekend gisteren wordt door het partijbestuur van de N-VA een nieuwe ondervoorzitter aangeduid: Lorin Parys, kopstuk van de partij in Leuven. Parys neemt die rol samen op met Brussels N-VA-parlementslid Cieltje Van Achter, die enkele maanden geleden al tot ondervoorzitter is verkozen.

Voor Loones ondervoorzitter wordt, werkt hij al een tijd op de N-VA-studiedienst. Vanuit die hoedanigheid is hij nauw betrokken bij de federale regeringsonderhandelingen. Als zijn partijgenoot Van Overtveldt minister van Financiën wordt in de regering Michel I, volgt Loones hem in oktober 2014 op in het Europees parlement. Daar vertolkt hij vooral het eurokritische geluid van de N-VA.

Ook die functie legt Loones neer wanneer hij op 12 november zijn eed als federaal minister aflegt. Hij wordt er opgevolgd door Ralph Packet (28) uit Tervuren. Naar die functie kan Loones niet zomaar terugkeren. In Europa gelden er op dat vlak andere regels. 

Heeft Loones dan geen enkel politiek mandaat meer? Bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober staat hij op de N-VA-lijst in zijn thuisbasis Koksijde. Hoewel de N-VA ruim een kwart van de stemmen haalt, belandt de partij van Loones toch in de oppositie. Loones zelf raakt wel verkozen in de gemeenteraad. De kans is groot dat hij bij de verkiezingen van volgend jaar lijsttrekker wordt voor zijn partij in West-Vlaanderen.

Meest gelezen