Videospeler inladen...

164 van de 193 VN-lidstaten keuren Migratiepact goed in Marrakech

In de Marokkaanse stad Marrakech heeft een grote meerderheid van de lidstaten van de Verenigde Naties het Migratiepact goedgekeurd. Een van de deelnemers was de Belgische premier Charles Michel (MR).

Dat de aanwezigen het pact zouden goedkeuren, is geen verrassing. Wie het niet eens was, bleef thuis. Het was dus uitkijken naar hoeveel delegaties zich in Marrakech achter dat pact zouden sluiten en het zijn dus 164 van de 193 lidstaten van de Verenigde Naties. Een grote meerderheid dus.

Een van de aanwezigen is onze premier Charles Michel (MR). Die had er het voorbije weekend wel de val van zijn eerste regering voor over, nu de N-VA-ministers ontslag hebben genomen. Michel moet dus tot de verkiezingen van mei volgend jaar voort met een minderheidsregering van MR, Open VLD en CD&V.

De Verenigde Staten, Australië en enkele landen uit Centraal- en Oost-Europa willen  het pact niet ondertekenen. Het gaat dan om landen zoals Polen, Hongarije en ook Oostenrijk, dat nu voorzitter van de EU is.

Wie er wel is, is de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Zij zal later de top in Marrakech nog toespreken. Het pact zal volgende week op 19 december worden ondertekend in de Algemene Vergadering van de VN in New York.

"Lijden en chaos vermijden"

VN-secretaris-generaal Antonio Guterres is tevreden met de goedkeuring. Het Migratiepact is een "middel om lijden en chaos te vermijden" en is in het voordeel van allen, vindt hij. Guterres verwees naar de 60.000 migranten die sinds 2000 onderweg gestorven zijn en noemde dat een "bron van collectieve schaamte".

Hij herhaalde dat het pact niet-bindend is en geen migratiebeleid zal opdringen aan de ondertekenende landen. De meeste migratie gaat overigens niet van zuid naar noord, maar tussen staten in het zuiden. Ook klopt het volgens de VN-topman niet dat ontwikkelde landen geen migratie nodig zouden hebben. Hij hoopt wel dat de landen die het niet ondertekend hebben, zich later wel zullen aansluiten.

Herbekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

VIDEO: Goedele Devroy: "Speech van Michel was het hoogtepunt van de conferentie"

Videospeler inladen...

Meest gelezen