Video player inladen...

Mannelijke asielzoekers in de rij bij de Dienst Vreemdelingenzaken houden sit-in uit protest

Aan het aanmeldcentrum van het Klein Kasteeltje in Brussel hebben asielzoekende mannen een "sit-in" gehouden, uit onvrede omdat ze al dagen wachten om een asielaanvraag te kunnen indienen. Vanochtend hadden vrouwen en kinderen voorrang gekregen en nadien gingen de deuren toe. 

De aanwezige burgerplatformen en vluchtelingenorganisaties telden dat 100 vrouwen en kinderen en zes minderjarigen het aanmeldcentrum binnen mochten. Zij kregen voorrang op de mannen, ook op degene die ziek of slecht te been zijn vanwege enige blessures. In totaal werden zo'n 150 mannen de toegang geweigerd.

Toen aangekondigd werd dat ze de volgende dag moesten terugkeren, hielden ze een spontane sit-in in de straat voor het Klein Kasteeltje. "Open the door" en "no mercy" scandeerden de ontevreden asielzoekers. Sommige van hen sliepen het hele weekend op straat voor het aanmeldcentrum.

Herbekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal" en lees verder onder de beelden):

Video player inladen...

"Op dit moment is er niets veranderd op het operationele vlak. Wat wel veranderd is, is dat Maggie De Block heeft aangekondigd dat ze opnieuw een humaner beleid wil voeren. We hopen dat die politiek er komt en dat ze respecteert wat ze heeft aangekondigd. En dat is de limiet van asielaanvragen die Theo Francken heeft opgelegd, opheffen", zegt Mehdi Kassou van het burgerplatform BXL Refugees.

"Als we naar de situatie kunnen terugkeren van voor de limiet, dat wil zeggen een 130 aanmeldingen per dag, dan zal de huidige situatie zich snel oplossen", gelooft Kassou.

Meest gelezen