Video player inladen...

Baarmoeder getransplanteerd in Gent: vrouw zou over een jaar alsnog zwanger kunnen worden

Chirurgen van de Vrouwenkliniek en het Transplantatiecentrum van het Universitair Ziekenhuis in Gent (UZ Gent) hebben als eerste in België een baarmoedertransplantatie uitgevoerd. Dat heeft het UZ Gent zonet zelf bekendgemaakt. De patiënt stelt het goed en mag uitkijken naar een eigen zwangerschap. 

"De ingreep verliep vlekkeloos en de vrouw stelt het goed", laat UZ Gent weten. Zonder complicaties zou de vrouw ten vroegste over een jaar zwanger kunnen worden van haar eigen kind via ivf. De ingreep gebeurde enkele weken geleden, maar werd pas nu bekendgemaakt. De patiënt heeft intussen al enkele controles achter de rug, die gunstig waren. 

De eerste baarmoedertransplantatie maakt deel uit van een pilootstudie, die zich richt op vrouwen met het Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser-syndroom (MRKH). Jaarlijks worden in België een vijftiental vrouwen geboren met dat syndroom: ze hebben geen of een onderontwikkelde baarmoeder maar wel één of beide eierstokken. 

(lees door onder de tweet)

Zwangerschap is unieke ervaring, binnen de relatie en voor de vrouw zelf

UZ Gent is wereldwijd het tiende centrum dat een baarmoedertransplantatie uitvoert. De universiteit van Göteborg (Zweden) heeft de grootste expertise opgebouwd, en het Gentse team was de voorbije jaren nauw betrokken bij hun zorgprogramma. "We waren goed voorbereid", zegt prof. dr. Steven Weyers, gynaecoloog en diensthoofd van de Vrouwenkliniek. "De ingreep is technisch en logistiek dan ook vlot verlopen." Het inplanten van de baarmoeder duurde ongeveer 4,5 uur. 

De primeur in Gent is nog maar het begin: aan de pilootstudie zullen in totaal 20 patiënten deelnemen. Binnen de groep van MRKH-patiënten wordt de ontwikkeling als bijzonder belangrijk ervaren: "Zij willen graag genetisch, juridisch en sociaal ouder worden, maar ook de zwangerschap binnen de relatie ervaren. Daarnaast is een zwangerschap voor een vrouw een heel unieke vrouwelijke ervaring", zegt Isabelle Stuyver, psychologe aan de Vrouwenkliniek in Gent.  

Nog niet voor iedereen

Buiten de studie kan een baarmoedertransplantatie nog niet als behandeling worden aangeboden, stipt UZ Gent aan. Ze zullen werken met hersendode of overleden donoren, omdat een baarmoeder weghalen bij een levende donor meer risico's inhoudt, omdat het een heel complexe ingreep is. "Bij een hersendode donor kunnen we ook sneller werken", zegt Steven Weyers.

Nadat ouders gekozen hebben, volgt een grondige medische en psychische screening

Weyers, hoofdonderzoeker van de studie, beschrijft het proces waar kandidaat-patiënten door moeten: "Als wensouders weloverwogen voor een baarmoedertransplantatie hebben gekozen, volgt een grondige medische en psychische screening. Komt de vrouw in aanmerking, dan starten we eerst een ivf-procedure op. Zodra we voldoende gezonde embryo’s hebben, kunnen we overgaan tot transplantatie. Pas als na een jaar blijkt dat de baarmoeder niet wordt afgestoten en er geen andere complicaties zijn, kunnen we een van de embryo’s inplanten." 


Na één zwangerschap en geboorte zal de baarmoeder weer verwijderd worden. "We doen dat omdat de medicatie tegen afstoting risico's inhoudt op lange termijn", zegt prof. dr. Xavier Rogiers, diensthoofd van het Transplantatiecentrum. "Die medicatie is nodig: het lichaam ziet de getransplanteerde baarmoeder immers als een vreemde indringer waartegen het zich moet verdedigen." Maar het gaat dus om vrij zware medicatie, die weerstandonderdrukkend werkt bij de patiënt. 

Herbekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Video player inladen...
Foto UZ Gent

Meest gelezen