Videospeler inladen...

De Wever: "Als men doet alsof men ons niet nodig heeft voor een meerderheid, is dat een zachte staatsgreep"

N-VA-voorzitter Bart De Wever vindt het maar normaal dat premier Charles Michel (MR) het vertrouwen vraagt aan het parlement voor zijn regering nu N-VA er niet meer bij is. Dat heeft hij gezegd in een interview in "Terzake". De Wever laat in het midden of hij voor of tegen de nieuwe regering zou stemmen, maar benadrukt wel dat hij geen vervroegde verkiezingen wil.

Voor Bart De Wever is het duidelijk: Michel II is een nieuwe regering en die moet dus met een beleidsverklaring naar het parlement komen en daar het vertrouwen vragen. "Men beklemtoont fel dat dit een nieuwe regering is. Ze heeft zelfs een nieuwe naam, de oranje-blauwe regering, en ze heeft nieuwe programmapunten zoals het klimaat. Dan lijkt het mij logisch dat je het vertrouwen vraagt."

N-VA kan vanuit de oppositie geen vertrouwensstemming vragen, maar de partij kan wel een motie van wantrouwen indienen. De Wever is momenteel echter niet van plan om dat te doen. "We hebben heel veel goede dingen afgesproken met de Zweedse coalitie, zoals de jobsdeal, de fiscaliteit van de pensioenen... Als men met die goede hervormingen komt, dan wil ik die graag goedkeuren."

De Wever wil niet antwoorden op de vraag of hij voor of tegen zou stemmen als het tot een vertrouwensstemming zou komen. "Dat hangt af van wat er in de regeerverklaring staat en of men dat op voorhand met ons aftoetst. Maar als men doet alsof men ons niet nodig heeft om een democratische meerderheid te hebben, dan is dat een soort van hele zachte, verborgen staatsgreep."

"Geen draagvlak voor Migratiepact"

Toch benadrukt De Wever dat hij absoluut geen vervroegde verkiezingen wil. "Persoonlijk ben ik daar geen voorstander van. Ik wil een sociaal-economisch herstelbeleid en ik wil dat ook steunen. Maar ik wil niet in mijn gezicht worden uitgelachen met aan de ene kant een voluntaristisch beleid inzake migratie en aan de andere kant een begroting die ik zogezegd zou moeten steunen."

Ik stel vast dat Pieter De Crem al telefoon had gekregen om onze ministers op te volgen toen ik de onthouding op tafel legde

De N-VA-voorzitter verwijst daarmee naar de beslissing van minister De Block (Open VLD) die de bevoegdheden Asiel en Migratie heeft overgenomen van Theo Francken. Zij schroefde quasi onmiddellijk een beslissing terug van haar voorganger Francken en wil weer meer dan 50 mensen toelaten om zich te laten registreren voor een asielaanvraag.

De Wever blijft ook bij zijn standpunt dat het Migratiepact geen goede zaak is voor de Westerse landen, omdat het migratie zou aanmoedigen en omdat het mogelijk toch voor de rechtbank kan worden gebracht. "Dat pact heeft ook geen enkel draagvlak in de echte wereld hierbuiten." Hij geeft wel nog eens toe dat N-VA veel te laat duidelijk heeft gemaakt dat het VN-pact voor hen echt niet kon.

"Trump en Viktor Orban (de premier van Hongarije) waren van in het begin tegen. Maar in Europa gaat niemand die twee volgen. Pas toen Oostenrijk als eerste normaal land zich terugtrok, zijn de alarmbellen afgegaan. Ik geef toe dat we veel sneller de rode kaart hadden moeten trekken. Daarom hebben we ook geen tegenstem gevraagd, dan kon iedereen zijn gezicht redden. Maar ik stel vast dat Pieter De Crem (CD&V) al telefoon had gekregen om onze minsters op te volgen toen ik de onthouding op tafel legde. Men heeft toch wel met mijn voeten gespeeld."

Wat voor een land is dit? De regering-Di Rupo had geen meerderheid in Vlaanderen, de regering-Michel had geen meerderheid in Wallonië en de huidige regering heeft nergens nog een meerderheid.

Tijdens het interview in "Terzake" laat De Wever ook duidelijk blijken dat het communautaire thema opnieuw aan bod komt in de N-VA-campagne voor de verkiezingen: "Als ik hoor dat men zegt: 'We kunnen nu niet naar de verkiezingen, want dan is het land 2 jaar onbestuurbaar.' Wat voor een land is dit dan eigenlijk? De regering-Di Rupo had geen meerderheid in Vlaanderen, de regering-Michel had geen meerderheid in Wallonië en de huidige regering heeft nergens nog een meerderheid. Het zou toch kunnen dat er ergens iets aan het vastlopen is."

VIDEO: bekijk hieronder het volledige interview met Bart De Wever in "Terzake"

Videospeler inladen...

Meest gelezen