AFP or licensors

"Britse premier May wil in Brussel brexitakkoord aanpassen", wordt stemming in Lagerhuis uitgesteld?

Het ziet er niet naar uit dat het Britse Lagerhuis morgen gaat stemmen over het brexitakkoord dat May eerder met de EU onderhandeld heeft. Volgens een regeringslid zou May met de EU nog enkele punten van dat akkoord willen aanpassen. Vanmiddag om 16.30 uur zal May in het Lagerhuis een verklaring voorlezen. 

Normaal moet het Lagerhuis morgenavond stemmen over dat akkoord over een ordelijke brexit, maar vanmiddag kwam de zaak plots op de helling te staan. Aanleiding was het spoedoverleg dat premier May vanmiddag met haar topministers gehouden heeft.

"Betrouwbare bronnen" zouden echter volgens de BBC, CNN, Bloomberg, The Financial Times en The Guardian gezegd hebben dat de stemming in het Lagerhuis wordt uitgesteld. Blijkbaar zou de regering beseffen dat er onvoldoende steun is om het brexitakkoord in het Lagerhuis te laten goedkeuren.

Vanmiddag om half vijf zou premier May in het Lagerhuis een verklaring komen voorlezen. Meer nog: Nadhim Zahawi, een onderminister van Onderwijs, zegt dat de premier naar Brussel zou vertrekken om met de EU te onderhandelen over enkele aanpassingen van het brexitakkoord. Dat zou vooral de protestantse unionisten van de DUP in Noord-Ierland over de streep moeten halen. Die DUP heeft vandaag geëist dat "of premier May de EU duidelijk maakt dat wij bereid zijn om van de onderhandingstafel weg te lopen of iemand anders dat doet". Zonder de DUP heeft het minderheidskabinet van May geen meerderheid in het Lagerhuis.

Als het brexitakkoord kantelt, kan een nieuwe uitspraak van het Europese Hof van Justitie belangrijk zijn. Dat hof heeft vandaag beslist dat het Verenigd Koninkrijk eenzijdig kan beslissen om de brexit alsnog af te blazen. Ivan Ollevier analyseert de impact van de beslissing van het Europese Hof van Justitie op de brexit. (Lees verder onder de video).

Videospeler inladen...

Britse pond krijgt flinke klap

Het enige dat zeker is, is dat het Britse pond sterling vandaag een flinke klap heeft gekregen op de internationale markten. De koers van het pond staat nu op het laagste peil tegenover de dollar in 18 maanden.

De socialistische Labour, de grootste oppositiepartij, ruikt intussen bloed en stelt "dat het land nu niet langer een werkbare regering heeft". Toch is ook Labour erg verdeeld over de brexit. De SNP (Scottish Nationalist Party) -tegenstander van een brexit- wil dat er "een einde komt aan de Tory chaos en er een regering komt die zich bezighoudt met economie, banen en de positie van Schotland binnen Europa". De Schotse nationalisten zijn bereid om een motie van wantrouwen van Labour tegen de Conservatieve regering te steunen.

En wat nu, premier May?

Het blijft dus koffiedik kijken wat premier Theresa May straks komt vertellen in het Lagerhuis en of de stemming wordt uitgesteld. Dat laatste zou overigens niet zo gemakkelijk zijn, want via een intern reglement zou een meerderheid van de parlementsleden moeten stemmen over uitstel. Zoniet gaat de geplande stemming gewoon door.

Of er nu tegengestemd wordt of niet gestemd, beiden zouden betekenen dat het brexitakkoord dat May met de EU gesloten heeft, dood is en dat zou misschien ook gelden voor haar premierschap. May heeft min of meer haar lot verbonden met dat akkoord en als het er niet komt, komt er ook geen ordelijke brexit zoals ze had gewenst, maar een harde duik uit de EU. Mogelijk wil May dat niet meemaken als premier en dus onderneemt ze een laatste poging om nog wat concessies los te peuteren van de Europese Unie. Die laatste heeft echter laten verstaan daar weinig zin in te hebben.

Het zou dan ook kunnen dat de diep verdeelde Conservatieve partij nadien kiest voor een andere leider en mogelijk een echte brexiteer die niet bang zou zijn voor een harde brexit. Dat zou dan wel het voordeel hebben dat de val van de regering en vervroegde verkiezingen voorlopig vermeden kunnen worden.

Meest gelezen