Celstraffen tot vijftien jaar voor drugsbende die hackers inschakelde

 De rechtbank in Antwerpen heeft de straffen uitgesproken tegen achttien leden van een drugsbende die minstens twee ton cocaïne en een ton heroïne hadden binnengesmokkeld via de haven. De twee leiders van de bende kregen celstraffen van 15 en 13 jaar, maar konden nog niet worden gevat. Zij zijn wellicht naar Turkije gevlucht. De IT'ers die inbraken in de computersystemen van havenbedrijven om de drugs uit de haven te krijgen, gaan voor 3 tot 8 jaar de cel in.

Het complexe onderzoek naar de criminele organisatie was al in 2011 van start gegaan, na een reeks diefstallen van containers met dure metalen. Toen in 2012 ook minder dure ladingen zoals broccoli ontvreemd werden, begonnen de speurders te vermoeden dat er in de containers drugs verstopt zaten.

Opvallend was dat de containers telkens met de juiste pincode werden afgehaald, wat erop wees dat de computersystemen van de havenbedrijven werden gehackt. Bij bedrijven waar er betere computerbeveiliging was, werd ingebroken.

De bende werd vervolgd voor zestien drugstrafieken, goed voor in totaal twee ton cocaïne en een ton heroïne. Wellicht zijn er nog trafieken geweest die de speurders niet op het spoor kwamen.

Celstraffen tot 15 jaar

De twee hoofdbeklaagden, beiden met de Turkse nationaliteit, waren volgens het vonnis de leiders van de bende. Zij krijgen respectievelijk een celstraf van 15 en 13 jaar. Ze moeten ook een boete van respectievelijk 90.000 en 78.000 euro betalen. Beide mannen zijn gevlucht naar Turkije

Onder de IT-specialisten die de hackings uitvoerden zijn drie Belgen. Filip M., die benaderd werd door de bende, krijgt 8 jaar cel en een geldboete van 42.000 euro. De twee kompanen die hij inschakelde, krijgen elk 3 jaar cel en een boete van 18.000 euro.

Meest gelezen