AFP or licensors

Mukwege en Murad nemen Nobelprijs in ontvangst: "Als we een oorlog moeten voeren, is het die tegen onverschilligheid"

Tijdens een ceremonie in de Noorse stad Oslo hebben de de Congolese arts Denis Mukwege en de Iraakse mensenrechtenactiviste Nadia Murad de Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst genomen. Zij krijgen de prijs voor hun inspanningen om een einde te maken aan het gebruik van seksueel geweld als wapen van oorlog en gewapend conflict. 

Mukwege en Murad ontvingen de prijs in de Oslo City Hall in de Noorse hoofdstad. Mukwege, die een groot deel van zijn leven besteedde aan het helpen van slachtoffers van seksueel geweld in de Democratische Republiek Congo, riep in zijn toespraak op om die slachtoffers niet langer te negeren.

"De enige strijd die de moeite waard is, is de tegen de onverschilligheid", zei de 63-jarige gynaecoloog. "Het zijn niet alleen de daders van geweld die verantwoordelijk zijn voor hun misdaad, maar ook degenen die ervoor kiezen om hun blik af te wenden."

Nadia Murad, een een 25-jarige jezidi-vrouw die als seksslavin werd misbruikt door IS, riep de internationale gemeenschap op haar volk te beschermen en te ijveren voor de vrijlating van de duizenden vrouwen die nog altijd in handen zijn van de jihadisten."Als de internationale gemeenschap echt de slachtoffers van de genocide wil helpen, moet ze hen internationale bescherming geven", zei ze.

Meest gelezen