Rector Universiteit Antwerpen wil regels rond studentendopen aanpassen: "Charter gaat niet ver genoeg"

De rector van de Antwerpse Universiteit, Herman Van Goethem, wil  het bestaande doopcharter aanpassen. Zo vindt hij dat een "schachtenverkoop" verboden moet worden.

Meer aandacht voor de risico's

De Antwerpse rector reageert hiermee op de dood van een jongen uit Edegem, na een uit de hand gelopen doop van studentenclub Reuzegom, voor Antwerpse studenten aan de KUL. "Globaal genomen verlopen dopen normaal maar de regels moeten zeker worden verfijnd. Er moeten draaiboeken komen waarin duidelijk ook de risico's worden opgesomd. In dat charter staat bijvoorbeeld dat je studenten tijdens hun doop geen alcohol mag laten drinken, maar als je ze bijvoorbeeld een grote hoeveelheid water toedient, kan dat dodelijk zijn."

Schachtenverkoop verboden

De schachtenverkoop, die ook is opgenomen in het doopcharter, is voor de rector helemaal uit den boze. Om de kas van de studentenclub te spijzen, kan je een eerstejaarsstudent 'kopen' en er dan een week mee doen wat je wil. "Daar is geen controle over", zegt de rector. "Het hoeft niet uit de hand te lopen en ik suggereer ook niet dat dit onmiddellijk grensoverschrijdend gedrag wordt, maar dit is niet gezond en moet absoluut verboden worden. Er moet op zijn minst toezicht zijn en je moet je aan bepaalde regels houden. Die schachtenverkopen zijn echt een brug te ver. Studentendopen is met vuur spelen en daarom moeten we het reglementeren."

Tegen volgend academiejaar wil de Antwerpse rector samen met de stad en de studentenclubs het charter aanpassen. Intussen steunt hij ook het idee van minister van onderwijs Crevits om een doopcharter voor heel Vlaanderen uit te werken.  

Meest gelezen