Jessa Ziekenhuis in Hasselt gaat medische stalen vervoeren met drones

Volgend jaar zullen er in Limburg drones rondvliegen die bloedstalen of menselijk weefsel vervoeren. Het Jessa Ziekenhuis in Hasselt heeft een overeenkomst ondertekend met het bedrijf Helicus om de drones in te zetten voor medisch transport.

Voorlopig gaat het nog om een testfase, die midden volgend jaar start, maar drones die medische stalen vervoeren, is binnenkort realiteit. Op die manier moet het vervoer sneller gebeuren. “De drones vervoeren proefbuisjes met urine of bloed, menselijk weefsel, bloedzakjes en bereidingen van apothekers”, zegt Michael Shaminn van Helicus.

Drukker op de baan

Het Jessa Ziekenhuis werkt samen met heel wat ziekenhuizen of afdelingen en het vervoer van die middelen gebeurt nu nog over de weg. “Wanneer we bij operaties een spoedonderzoek nodig hebben en vragen om een dringend resultaat, gebeurt dat weliswaar met prioritair vervoer maar het wordt alsmaar drukker op de baan. We hopen dat het sneller zal gaan met drones,” zegt Dr. Katrin Wouters van het Jessa Ziekenhuis. 

Meest gelezen