Videospeler inladen...

Nederige Emmanuel Macron komt "gele hesjes" tegemoet: minimumloon 100 euro omhoog

Na weken van sociale spanningen in Frankrijk heeft president Emmanuel Macron zich met een opvallend nederige toespraak gericht tot de "gele hesjes". "De woede en verontwaardiging gaan diep en zijn terecht", zei hij. De president beloofde een aantal concrete sociale maatregelen. Zo zal hij het minimumloon met 100 euro per maand verhogen vanaf januari.   

Na vier weken van soms erg hevig protest van de "gele hesjes" werd uitgekeken naar het antwoord van president Emmanuel Macron. Die had er lange tijd het zwijgen toe gedaan, wat hem niet in dank was afgenomen. 

In zijn toespraak toonde de president zich opvallend nederig. Hij erkende dat hij de indruk kon hebben gegeven zich te weinig te hebben bekommerd om de grieven van de "gele hesjes", en dat hij sommigen heeft gekwetst.

(lees voort onder de foto)

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

De president kondigde een reeks sociale maatregelen aan. De opvallendste is een verhoging van het minimumloon met 100 euro per maand, die volgende maand al ingaat.

Aan bedrijven die het zich kunnen veroorloven vraagt hij om -belastingvrij- een eindejaarsvergoeding te storten. Op overuren zullen geen belastingen meer worden geheven. Ook een geplande belasting voor gepensioneerden zal niet doorgaan.

De "rijkentaks", de vermogensbelasting die hij vorig jaar afschafte, zal hij echter niet opnieuw invoeren. "We zullen de economische en sociale noodtoestand beantwoorden met stevige maatregelen, door sneller te snoeien in taksen of door onze uitgaven onder controle te houden, maar niet door een ommezwaai", klonk het.

VIDEO: bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen