Videospeler inladen...

EU-Hof: Het Verenigd Koninkrijk mag zijn beslissing om de Europese Unie te verlaten eenzijdig intrekken

Als het Verenigd Koninkrijk wil, dan kan het gewoon in de Europese Unie blijven. Dat zegt het Europese Hof van Justitie. Londen kan dus eenzijdig het brexit-proces intrekken zonder dat het nieuwe toetredingsgesprekken moet voeren.

Het hof in Luxemburg volgt zo het advies van de advocaat-generaal, wat gebruikelijk is. Op die manier kan Londen dus voortaan eenzijdig zonder toestemming van andere landen of Europese instellingen het inroepen van artikel 50 van het EU-verdrag -de brexit dus- teniet doen.

Dat is niet onbelangrijk, want op die manier zou het Verenigd Koninkrijk alsnog tot 29 maart de brexit eenzijdig kunnen afblazen en gewoon lid van de EU blijven. Niet dat dat in het plan van premier Theresa May staat, want die wil dat er morgen in het Lagerhuis gestemd wordt over het akkoord over een ordelijke brexit die ze eerder heeft gesloten met de EU.

Maar steeds meer stemmen vragen om een uitstel omdat het ernaar uitziet dat May geen meerderheid zou halen in het parlement. Als May geen meerderheid krijgt, dan kan het alle kanten uit. De regering kan vallen, het parlement zal dan een aantal bevoegdheden naar zich toe trekken of er kan een nieuw referendum komen. In dat geval ligt de bal in het Britse kamp.

Herbekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen