AFP or licensors

Franse president Macron ontmoet straks vakbonden om zo woede gele hesjes te temperen

De Franse president Emmanuel Macron heeft straks een ontmoeting met de Franse vakbonden en spelers van het middenveld. Het is voor het eerst dat president Macron op die manier overleg pleegt. Vanavond zal de president een belangrijke televisietoespraak houden en wellicht extra maatregelen aankondigen. Het voorbije weekend trokken zo’n 136.000 demonstranten in Frankrijk de straat op om te demonstreren tegen de Franse president. Een belangrijke eis van de gele hesjes is dat president Macron opstapt.

De voorbije weken hield de Franse president zich op de achtergrond bij het protest tegen zijn beleid. Daardoor nam de interne druk enorm toe op de Franse president. Het protest van de gele hesjes begon met de eis voor lagere taksen op brandstoffen, maar intussen eisen de gele hesjes vooral het ontslag van de president Macron zelf. Zowel de vakbonden als de gele hesjes vinden het beleid van president Macron te liberaal en asociaal.  

AFP or licensors

Niets doen geen optie meer voor Macron

Vanavond zal president Macron om acht uur een televisietoespraak houden. De situatie is dan ook niet langer houdbaar. De populariteit van de Franse president is naar een absoluut dieptepunt gezakt. Gele hesjes blokkeren intussen op honderden plaatsen in Frankrijk wegen en bij de protesten is er veel schade aan gebouwen en winkels. Toeristen mijden Parijs terwijl overal in het land auto’s in brand worden gestoken bij het protest.

AFP or licensors

‘President Macron wil vandaag luisteren, om nadien goed te kunnen inspelen op de noden’, aldus een woordvoerder van de Franse president. De Franse minister van Buitenlandse zaken Jean-Yves Drian heeft het over een ‘Nouveau Contrat Social’, waarbij de regering een nieuw sociaal contract wil afsluiten met de kiezers. Maar hoe dat er moet uitzien, en vooral, wat dat gaat kosten is nog helemaal niet duidelijk. Zo wordt er gedacht aan een tegemoetkoming voor de brandstofkosten voor wie alleen met de auto naar het werk kan.

'Er moet sprake zijn van een 'Nouveau Contrat Social' in Frankrijk

Groot probleem voor de Franse president is dat de gele hesjes geen officiële beweging zijn met een concrete eisenbundel en vertegenwoordigers waarmee afspraken kunnen worden gemaakt. Dat bemoeilijkt gesprekken en het terugbrengen van de rust en orde waar heel wat Fransen naar uitkijken.

AFP or licensors
AFP or licensors

Meest gelezen