Halftamme everzwijnen doodgeschoten in Opglabbeek

Het Agentschap Natuur en Bos heeft een groep everzwijnen, die tijdelijk in het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek verbleven, doodgeschoten. De dieren zijn een maand geleden in het centrum van Lommel gevangen, ze waren half tam en hadden gaatjes in hun oren. De medewerkers van het Natuurhulpcentrum zijn geschokt.

De dieren verbleven sinds een maand in Opglabbeek. Daar zijn medewerkers van het Agentschap Natuur en Bos heeft ze komen doodschieten. Het gaat om een veiligheidsmaatregel omdat heel wat everzwijnen in ons land de jongste tijd besmet raakten met de Afrikaanse varkenspest. "Ze hebben mij een schriftelijk bevel gegeven om die dieren af te geven", zegt Sil Jansen van het Natuurhulpcentrum. "Natuur en Bos schiet ze vervolgens hier dood in hun hok terwijl wij een oplossing hadden. Ze konden naar de Zonnegloed in Oost-Vleteren, een soort opvangcentrum waar ze de rest van hun leven konden blijven."

Tamme dieren

Vermoedelijk zijn de everzwijnen afkomstig van een kwekerij. Ze hadden namelijk gaatjes in de oren, wat erop wijst dat de dieren een eigenaar hadden. "Die dieren zaten hier een maand en vertoonden geen enkel teken van ziekte", zegt Jansen. "Ze waren tam en kwamen uit de hand eten. En dan komt men met zoiets, ik vind het gewoon walgelijk. Een absoluut gebrek aan respect voor ons werk."

Inspanningen tegen besmetting

Agentschap Natuur en Bos heeft zich gebaseerd op het milieuhandhavingsdecreet, om zo veiligheidsmaatregelen te nemen om mens en milieu te beschermen. "Een van de doorslaggevende argumenten was dat het om tamme dieren ging", zegt Marie-Laure Vanwanseele van Natuur en Bos. "Rekening houdende met alle inspanningen die al geleverd zijn om de besmetting van Afrikaanse varkenspest tegen te gaan, was dit de enige logische optie."

De everzwijnen zijn naar een loods gebracht. Natuur en Bos gaat er stalen nemen van de dieren, en checken of ze effectief ziek zijn. Het Natuurhulpcentrum laat nog weten niet meer te reageren wanneer er everzwijnen loslopen, tenzij er kinderen in gevaar zijn.

Meest gelezen