Videospeler inladen...

Een kerststal met levende dieren, "een lastige ethische vraag"

Op het internet liep er de afgelopen weken een petitie tegen levende dieren in de kerststal van Geel, maar het stadsbestuur daar koos er toch voor een nieuwe stal mét plaats voor ezels en schapen. Het ontwerp van de stal houdt wel zoveel mogelijk rekening met dierenwelzijn volgens de stad. Je kan je afvragen of dieren in zo’n kerststal zetten nog wel van deze tijd is.

“Het is allemaal begonnen met onze vorige kerststal”, zegt Hans Driessen van toerisme Geel aan Radio 2. “Daarin konden we geen dieren meer houden omdat de stal erg versleten was. Bij het ontwerpen van een nieuwe stal, hebben we gekeken wat de voorwaarden zijn om er opnieuw dieren in te kunnen zetten.”

In de Kempen leeft de traditie om levende dieren in een kerststal te zetten nog steeds. In de Noorderkempen zijn er zo’n 30 kerststallen waarvan er 80 procent bewoond zijn door levende dieren. De afgelopen jaren stonden er dus geen dieren meer in de Geelse kerststal, maar dat is dit jaar weer wel het geval.

“We merkten dat er veel gezinnen met kinderen langkwamen, die het jammer vonden dat er geen dieren meer in de stal stonden”, zegt Driessen. “Daarom hebben we nu de stal zo ontworpen dat er op de best mogelijke manier toch dieren in kunnen staan.”

Het stadsbestuur heeft onder andere gekeken naar de aanbevelingen die op de website van Dierenwelzijn Vlaanderen staan. Zo hebben ze de nieuwe stal groter gemaakt, gezorgd voor natuurlijke lichtinval en de dieren staan nu goed afgeschermd van de bezoekers. De verlichting gaat ’s nachts ook uit , zodat de dieren een natuurlijk dag- en nachtritme kunnen volgen. Er zijn ook twee ezels, zodat we geen eenzaam dier hebben staan.”

Kristel Cromheeke van de vzw Anegria, die onder andere verwaarloosde ezels opvangt, is niet erg gelukkig met levende dieren in een kerststal. “Een stal moet voor een dier een comfortabele plek zijn, waar het  beschutting kan zoeken tegen de weersomstandigheden en eventuele vijanden” zegt Cromheeke. “Een stal midden in een stad, die ze niet gewoon zijn en waar mensen naartoe komen die ze van alles geven, is dat zeker niet. De dieren krijgen daar stress van, ze kunnen ziek worden en zelfs sterven.”

Cromheeke vindt dat ezels niet onbewaakt in zo’n kerststal kunnen staan. Ze vindt het een beter idee mocht de eigenaar van de dieren enkele uurtjes per dag  langskomen met een dier in plaats van het een hele maand daar te laten. De stad Geel heeft wel extra camera’s op het plein en zelf in de kerststal geïnstalleerd, maar dat vindt Cromheeke zeker niet voldoende.

Professor Frank Tuyttens van het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (Ilvo) is gespecialiseerd in het gedrag van landbouwdieren. Hij heeft vooral ethische vragen bij het gebruik van levende dieren in een kerststal. “Of het moreel verdedigbaar is om die dieren in een kerststal te houden omdat het traditie, gezellig en leuk is voor de mens is een lastige ethische vraag. Ik ben eerder een tegenstander. We moeten ons toch durven afvragen of dieren in een kerststal steken om de mensen de plezieren,  wel een goed maatschappelijk signaal is aan bijvoorbeeld kinderen”, besluit hij.

VIDEO: bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen