Video player inladen...

Kinderen met examens? Zo ga je er als ouder het best mee om

Op middelbare scholen is de examenperiode momenteel volop aan de gang. Spannende dagen voor de scholieren, maar vaak ook voor hun mama's en papa's.  Hoe ga je als ouder het best om met je studerende kinderen? De Gezinsbond geeft hieronder een paar tips.

Heel wat ouders nemen deze examenperiode verlof om hun kinderen zo goed mogelijk te ondersteunen. Uit een analyse van HR-bedrijf Acerta blijkt dat bijna 1 op de 20 Belgen dit jaar verlof aangevraagd heeft tijdens de eerste helft van december. Dat is veel meer dan bijvoorbeeld in de maand november. Vaak lopen niet alleen de tieners, maar ook hun ouders op de toppen van hun tenen wanneer de examenstress toeneemt. Hoe overleef je die examentijd als ouder? Hieronder alvast 8 tips van de Gezinsbond.

1) Maak op voorhand afspraken

Bekijk bijvoorbeeld heel concreet wat je tieners van plan zijn na een examen. Eerst een beetje ontspannen voor ze er terug invliegen? Goed idee! Ontspanning is namelijk bijzonder belangrijk. Maar spreek op voorhand af hoelang en hoe. Duidelijke afspraken zorgen ervoor dat je minder moet discussiëren tijdens de examens zelf.

Bespreek zeker ook het gsm-gebruik: legt je tiener die beneden of houdt hij/zij die bij op de kamer? En hoe vaak wordt de smartphone gebruikt voor vragen over de leerstof? Bij overmatig gebruik kan je eventueel vaste momenten afspreken om die vragen aan de vrienden te stellen.

2) Niet thuis? Wees beschikbaar


Misschien heb je niet de mogelijkheid om verlof te nemen of thuis te werken om bij je kinderen te zijn tijdens de examens. Bespreek dan zeker hoe en wanneer ze je kunnen bereiken om even stoom af te laten of een vraag te stellen over de leerstof.

3) Vermijd spanningen

Het is heel normaal dat je meeleeft met je kind, maar onthoud dat angst en stress bijzonder besmettelijk zijn. Lukt het jou absoluut niet om rustig te blijven? Zit dan zeker niet te dicht op het vel van je tiener, want dat maakt het alleen maar erger. Een beetje afstand nemen of een luchtje scheppen kan wonderen doen.

4) Hang gerust ‘de zaag’ uit

Beeld je in hoe je zelf was in het middelbaar. Telkens alles uitstellen en uiteindelijk veel te laat beginnen blokken? Veel kans dat je pubers op dat vlak hetzelfde zijn. Zeker omdat er vandaag zoveel tijdverslindende alternatieven bestaan. Denk maar aan Instagram, Netflix en alles wat niet hun cursus is. Wanneer je tiener zich makkelijk laat afleiden, zit dan gerust achter zijn of haar veren. Anders is er weinig kans dat ze zelfstandig in gang zullen schieten.

5) Bied structuur

Rust, structuur en regelmaat: dat zijn dingen die tieners écht nodig hebben tijdens de examens. Niet meteen woorden die je linkt aan hun hectische leven. En net daarom kom jij zo goed van pas. Als ouder kan jij ervoor zorgen dat ze telkens rond hetzelfde uur opstaan, eten, studeren én naar bed gaan. Stel samen bijvoorbeeld een studierooster op. Dat helpt iedereen om het overzicht te bewaren. Hang dat eventueel in de keuken zodat iedereen het goed kan volgen.

6) Denk zo positief mogelijk

Pubers presteren beter wanneer je hen positief stimuleert. Erken hun sterke en zwakke punten, maar blijf hen vooral motiveren om door te zetten. Toon oprechte interesse, maar geef ook voldoende ademruimte. De gesprekken hoeven niet altijd over de examens te gaan.

7) Leg hen in de watten

Zorg voor een stevig ontbijt, kook hun lievelingskostje, neem hun favoriete serie op en voorzie (gezonde) vieruurtjes.

8) Onthoud: het gaat voorbij

Ook dit is een periode waar je als ouder door moet. En als al die andere ouders dat kunnen, waarom jij dan niet? Zet dat laatste examen zo opvallend mogelijk in je agenda, haal nog een keertje diep adem en tel af.

Teleblok

Maar lang niet alle ouders hebben de mogelijkheid om tijdens de examens thuis te kunnen blijven. Voor scholieren en studenten die nood hebben aan een luisterend oor, is er nog altijd Teleblok, de gratis anonieme chatlijn van de Christelijke Mutualiteit.

VIDEO: bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal"

Video player inladen...

Meest gelezen