AFP or licensors

Britse pond krijgt stevige tik nu Verenigd Koninkrijk steeds harder op weg lijkt naar een "no deal"

Nadat ze een maand lang had gezegd dat haar brexitakkoord met de EU "de best mogelijke deal" is, gaat de Britse premier Theresa May nu toch terug naar Brussel in een poging de onderhandelingen opnieuw open te breken. "Een wanhoopsdaad", zegt correspondent in Londen Lia van Bekhoven. Intussen keldert het Britse pond en lijkt het "no deal"-scenario steeds dichterbij te komen. 

Met spanning werd uitgekeken naar morgen, het moment waarop het Britse Lagerhuis zou stemmen over het brexitakkoord dat premier Theresa May heeft bedongen met de EU. Niemand leek te geloven dat ze hat akkoord erdoor zou krijgen.

Uiteindelijk geloofde ook de premier zelf het niet, zo gaf ze vandaag toe.   

"May weet natuurlijk dat de nederlaag die ze bij de stemming zou kunnen lijden mogelijk de grootste is die een premier de laatste anderhalve eeuw heeft geleden", zegt Lia van Bekhoven in "De wereld vandaag" op Radio 1.

"Je wilt natuurlijk niet de geschiedenisboeken ingaan als iemand die zo vernederd aan haar politieke einde kwam. Daarom heeft Theresa May aan de noodrem getrokken."

Je wilt niet de geschiedenisboeken in als iemand die zo vernederd aan haar politieke einde kwam

May probeert zo tijd te winnen om misschien in januari toch een opgefrist akkoord erdoor te drukken. Volgens de afspraken moet er vóór 21 januari gestemd zijn. Over een nieuwe datum repte May niet. En uitstel kan mogelijk afstel worden.

Keuze tussen twee opties

"Het lijkt erop dat het Verenigd Koninkrijk toeschuift naar een keuze tussen twee opties", zegt Van Bekhoven. "Ofwel opnieuw een referendum, ofwel een "no deal-brexit", zeg maar een "car crash-brexit".

May zei in het Lagerhuis inderdaad dat de voorbereidingen voor het geval er geen deal komt, worden opgedreven. Van Bekhoven schetst een verontrustend scenario: "Denk aan urenlange files bij Dover, gecharterde vliegtuigen voor de aanvoer van medicijnen, troepen op straat in geval van sociale onrust, tekort aan voedsel in de supermarkten. Dat staat de Britten te wachten bij een "no deal-brexit"."  

En: "Hoe minder tijd het Britse parlement krijgt om te stemmen over het akkoord van May en de alternatieven die daarop volgen, des te minder tijd is er waarin effectief een alternatief kan worden gevonden. Dan vallen de Britten op 29 maart uit de EU zonder parachute."   

Terug naar Brussel

May hoopt dat ze een herziende brexitdeal er toch nog door krijgt. Daarom trekt ze dus opnieuw naar Brussel. Daar komen EU-regeringsleiders donderdag en vrijdag samen voor een reguliere top. Brexit stond niet op de agenda, maar May zou toch nog willen proberen om van haar Europese collega's meer duidelijkheid te krijgen over het grootste struikelblok in haar brexitdeal, de oplossing voor de Ierse grens.

Voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk heeft intussen aangekondigd dat hij de brexit op de agenda zal zetten van de reguliere Europese top donderdag. "Maar we zullen het akkoord, de "backstop" inbegrepen, niet heronderhandelen", zei hij. Wat eventueel wel mogelijk kan zijn, is dat een technische verklaring aan het akkoord wordt toegevoegd -een "inlegvelletje". 

"Nu de tijd dringt, zal we ook praten over waar we staan in de voorbereiding van een "no deal"-scenario", zei Tusk nog.

De verwarring in Londen blijft bijzonder sterk

Niet alleen het Verenigd Koninkrijk, ook de rest van Europa houdt na deze laatste verwikkeling dus steeds meer rekening met een "no deal"-brexit. "Het zou een uitstap zijn die extreem duur zou uitvallen voor het Verenigd Koninkrijk, maar dat ook schadelijk zou zijn voor de EU", zegt de Franse minister voor Europese Aangelegenheden Nathalie Loiseau. "De verwarring in Londen blijft bijzonder sterk."

De totale verwarring was meteen na Mays verklaring in het Britse parlement ook af te lezen aan de beurskoersen. Het pond sterling zakte met 1,5 procent tot 90 cent per euro, het laagste peil in meer dan anderhalf jaar. Ook de Britse sterindex FTSE100 ging bijna 1 procent lager.

Meest gelezen