Meer dan 16.000 speedpedelecs ingeschreven, vanaf morgen is nummerplaat verplicht

Vandaag is de laatste dag om een supersnelle elektrische fiets in te schrijven. Vanaf morgen is een nummerplaat verplicht, op straffe van een boete.

Speedpedelecs zijn in opmars, ook al omdat sommige bedrijven hun werknemers er een via leasing aanbieden. Het zijn supersnelle elektrische fietsen die tot 45 kilometer per uur halen, en daarom in de categorie bromfiets vallen.

Verplichte nummerplaat

Na twee keer uitstel is de deadline voor een nummerplaat definitief: tot en met vandaag, 10 december, konden speedpedeleccers hun nummerplaat aanvragen bij de Dienst Inschrijvingen voor Voertuigen. Vanaf morgen moet elke speedpedelec een nummerplaat hebben. Wie in gebreke blijft, kan een boete van 116 euro krijgen. 

Snelle groei

“Tot eind november zijn er ruim 16.000 speed pedelecs ingeschreven,” zegt Sven Heyndrickx van de FOD Mobiliteit. "Daar komen er dus nog bij, tot en met 10 december.”

De inschrijving startte in december 2015. Op drie jaar tijd zijn er dus 16.000 van die supersnelle elektrische fietsen geregistreerd. Met name in de provincie Antwerpen is het nieuwe rijwiel blijkbaar populair.  

Wat is nodig om een speedpedelec te besturen?

Om een speedpedelec in te schrijven hebt u een gelijkvormigheidsattest nodig ("certificate of conformity of COC") dat u normaliter krijgt bij aankoop. Om het ding te besturen hebt u behalve een nummerplaat ook een rijbewijs voor bromfiets of auto nodig en een helm. En u moet ouder dan 16 zijn.

Meest gelezen