AFP or licensors

Merkel noemt Migratiepact "mijlpaal" en krijgt staande ovatie in Marrakech

"Een mijlpaal", zo heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel het VN-Migratiepact omschreven tijdens haar toespraak op de intergouvernementele conferentie in Marrakech. Merkel is met premier Charles Michel een van de Europese regeringsleiders die naar Marrakech zijn afgereisd om er het Migratiepact te bekrachtigen. Ze nam vóór premier Michel het woord en kreeg na haar toespraak een staande ovatie.

Het VN-Migratiepact gaat volgens de Duitse bondskanselier over "niets minder dan de grondvesten van onze internationale samenwerking". Ze noemde het bekrachtigen van het pact "een belangrijke dag". Het pact is volgens haar een grote stap in de strijd tegen mensensmokkelaars.

Migratie is een normaal fenomeen, zei Merkel in haar toespraak. "En als het legaal is, is het ook goed." Volgens Merkel kunnen landen als Duitsland voordelen halen uit migratie. Ze voegde eraan toe dat landen de internationale migratiekwestie niet op eigen houtje kunnen aanpakken, dat kan alleen met de hele internationale gemeenschap.

In 2015 oogstte Merkel zowel bewondering als kritiek met haar uitspraak "Wir schaffen das" als antwoord op de komst van honderdduizenden vluchtelingen en migranten, vooral uit oorlogsgebied, naar Duitsland.

Nationaalsocialisme heeft de mensheid ongelooflijk veel leed toegebracht

In haar toespraak erkende Merkel dat illegale migratie angst oproept, maar ze wees erop dat "die angst vandaag gebruikt wordt door de tegenstanders van dit pact, door onjuiste berichtgeving te verspreiden".

"We moeten er vertrouwen in hebben dat een multilaterale aanpak, waar de VN na de Tweede Wereldoorlog op gebouwd werd, werkt. De oprichting van de VN was het antwoord op puur nationalisme", zei ze, verwijzend naar de donkerste bladzijden uit de Duitse geschiedenis. "Ik sta hier als vertegenwoordiger van dat idee, omdat ik als kanselier van Duitsland weet hoeveel leed het nationaalsocialisme de mensheid heeft toegebracht."

Merkel kreeg na haar toespraak een staande ovatie.

Meest gelezen