Modemerken slaan handen in elkaar en doen klimaatbelofte in Polen

Op de VN-klimaatconferentie in Katowice in Polen engageren meer dan 40 grote modemerken zich om hun CO2- uitstoot sterk te verminderen. De textielindustrie stoot meer broeikasgassen uit dan scheep- en luchtvaart samen.

Het “Charter van de mode-industrie voor klimaatactie” is ondertekend door 43 grote merken en groepen, waaronder Adidas, Burberry, Esprit, Guess, Gap, Hugo Boss, H&M Group, Inditex (Zara, Pull and Bear, Berschka, Massimo Dutti ...), Kering Group (Gucci, Saint Laurent…), Stella McCartney,  Levi Strauss&Co en Puma.

Ook bedrijven uit de textielindustrie, transportbedrijf Maersk en de ngo WWF International doen mee. Het is een primeur dat zoveel internationale merken de handen in elkaar slaan voor een beter klimaat.

-30% tegen 2030; klimaatneutraal tegen 2050

Concreet beloven de modebedrijven om tegen 2030 30 procent minder broeikasgassen uit te stoten. Tegen 2050 wil de industrie helemaal koolstofneutraal zijn, door te produceren en te transporteren zonder CO2-uitstoot en door duurzame en ecologische materialen te gebruiken. Zes werkgroepen gaan toezien op de uitvoering van de klimaatneutrale plannen van de mode-industrie. 

Samen hebben we een stem en de mogelijkheid om het verschil te maken

Stella McCartney, mode-ontwerpster

Patricia Espinosa, VN-verantwoordelijke voor klimaat, benadrukt de voorbeeldfunctie van de modebedrijven: "Miljarden ogen zijn op jullie gericht. Als jullie spreken, luisteren de mensen."  

De mode-industrie staat bekend om haar productie in lageloonlanden, met lange toevoerlijnen. De sector stoot elk jaar 1,2 miljard ton CO2 uit, dat is meer dan de scheep- en luchtvaartindustrie samengeteld. En de uitstoot groeit nog. Volgens schattingen zou de kledingindustrie tegen 2050 een derde van alle uitstoot veroorzaken, als er niet wordt ingegrepen. 

Nog enkele cijfers: kleding die nauwelijks wordt gedragen en ook niet gerecycleerd zou goed zijn voor zo’n 500 miljard dollar verspilling per jaar. En elk jaar komt een half miljoen ton microvezels terecht in de zeeën, dat is het equivalent van 50 miljard plastic flessen.

Meest gelezen