Video player inladen...

N-VA, SP.A, Groen en Vlaams Belang vragen een vertrouwensstemming in het parlement

De N-VA vraagt dat premier Michel zo snel mogelijk het vertrouwen vraagt van het parlement. Dat zegt fractieleider Peter De Roover. Ook de SP.A, Groen en Vlaams Belang vragen hetzelfde. De herschikte oranje-blauwe regering van premier Michel heeft geen meerderheid meer in het parlement.

De Roover zegt dat een vertrouwensstemming een kwestie van basisfatsoen is. Volgens hem is de oranje-blauwe ploeg geen voortzetting van de regering-Michel I, maar wel degelijk een nieuwe regering. En die moet het vertrouwen krijgen in het parlement en een nieuwe regeringsverklaring opstellen, vindt De Roover.

"Ik stel vast dat minister Peeters heeft gezegd dat het geen copy-paste wordt van Michel I, dat er nieuwe namen op nieuwe bevoegdheden staan en dat ook minister De Block al een koerswijziging heeft aangekondigd. Ik denk dat die nieuwe regering dat toch even aan het parlement mag komen vertellen. Na een regeringsverklaring volgt natuurlijk een vertrouwensstemming of deze regering over een meerderheid beschikt om haar programma uit te voeren", zegt De Roover.

België heeft eigenlijk geen regering meer

Ook de SP.A eist dat Michel morgen tekst en uitleg komt geven in het parlement en een vertrouwensstemming vraagt over zijn plannen. Zonder zo'n stemming is er geen regering en geen meerderheid in het parlement voor welk beleidsplan dan ook. Dat zegt de partij in een mededeling na afloop van het partijbureau.

Na het bedroevende schouwspel van de voorbije weken is het voor SP.A zonneklaar: "België heeft eigenlijk geen regering meer. Charles Michel heeft geen meerderheid en hij heeft het vertrouwen van het parlement niet."

"De partijen van wijlen de regering-Michel hebben het land in onzekerheid achtergelaten", zeggen partijvoorzitter John Crombez en Kamerfractie­leidster Meryame Kitir. "Maar de mensen kunnen geen zes maanden wachten op oplossingen voor de problemen waarmee ze geconfronteerd worden op het vlak van koopkracht, pensioenen of zorg. Daarom zal SP.A concrete voorstellen doen in het parlement en daarrond steun zoeken. Wij willen de mensen weer zekerheid geven." Zo wil SP.A meerderheden zoeken voor bijvoorbeeld de btw-verlaging op elektriciteit van 21 naar 6 procent.

"Logisch dat premier vertrouwen vraagt"

Ook voor Groen lijkt het logisch dat de nieuwe regering het vertrouwen vraagt aan de Kamer.  "Dat hoeft niet noodzakelijk morgen te gebeuren, maar wel binnen een redelijke termijn", zegt fractieleider Kristof Calvo. "De regering moet wel ergens op rusten."

"Ons interesseert wat de regering inhoudelijk gaat doen", aldus Calvo. "Het is een goede zaak dat klimaat een van de prioriteiten is, en ook koopkracht is terecht een prioriteit. Maar wij willen weten wat ze precies gaat doen. En daaruit zal dan moeten blijken of de regering voldoende vertrouwen kan krijgen".

De fractieleider van Vlaams Belang Barbara Pas vraagt in een brief aan Kamervoorzitter Bracke de Kamer hoogdringend bijeen te roepen. Ook zij wil dat dat de premier uitleg geeft bij het gewijzigde regeerprogramma en nadien om een vertrouwensstemming vraagt.

Enkel de regering kan een motie van vertrouwen indienen. De oppositie in het parlement kan wel een motie van wantrouwen indienen.

VIDEO: bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal"

Video player inladen...

Meest gelezen