Nicolas Maeterlinck

N-VA-ondervoorzitter Lorin Parys: "Kiescampagne is voor ons nog niet begonnen"

Na vier jaar in de regering loopt de N-VA zich nu warm om weer oppositie te gaan voeren. Wat de toekomst brengt, dat ligt in handen van de nieuwe regering, zegt kersvers ondervoorzitter Lorin Parys in "De ochtend" op Radio 1. "Voor ons is de kiescampagne nog niet begonnen." Intussen wordt volop naar een oplossing gezocht voor de kabinetsmedewerkers die hun werk verliezen.

Lorin Parys werd uitgerekend afgelopen zaterdag op de partijraad officieel aangeduid als nieuwe ondervoorzitter, ter vervanging van Sander Loones, die vorige maand nog minister van Defensie in de regering-Michel I werd. "Dat was het eerste punt op de agenda, maar de politieke actualiteit heeft natuurlijk het meeste van de tijd in beslag genomen", zegt Parys in "De ochtend" op Radio 1.

Met Michel II is er nu een oranje-blauwe minderheidsregering, zonder de N-VA. "De coalitie moet besturen met 52 van de 150 zetels. Wat de toekomst brengt, dat ligt in hun handen, daar kunnen wij niet langer een antwoord op bieden", zegt Parys. "Het is niet onze bedoeling om alles in het federale parlement te blokkeren. Wij bekijken dossier per dossier."

Parys zegt ook veel steun van de bevolking te ondervinden, "maar voor ons gaat het niet om electoraal opportunisme". De kiescampagne is nog niet begonnen, luidt het. "Wij doen ons werk in het parlement, wij zullen de campagne effectief aftrappen op het moment dat daar ook het startschot voor gegeven wordt."

"Maar in de politiek is het zo dat de campagne begint de dag na de vorige verkiezingen. Die begint door hard te werken, je dossier te kennen en ervoor te zorgen dat de bevolking op de hoogte is van je standpunten. Dat zullen we zeker niet nalaten om te doen."

"Medewerkers snel en correct naar de arbeidsmarkt begeleiden"

Het vertrek van de N-VA uit de federale regering betekent voor de partij een interne reorganisatie. Voor de medewerkers wordt nu volop een oplossing gezocht, zegt Parys. "Op onze 6 kabinetten -zware bevoegdheden, met onder meer het kabinet van een vicepremier- werkten 180 mensen", zegt Parys. "117 van hen kunnen terug naar hun vorige functie bij federale diensten. 63 mensen werkten met een bediendecontract. We willen hen zo snel mogelijk en op een correcte manier naar de arbeidsmarkt begeleiden en werken individueel een plan uit. Bij interne vacatures in de partij krijgen zij voorrang."

Ex-ministers Jan Jambon en Theo Francken en ex-staatssecretaris Zuhal Demir kunnen opnieuw hun zitje in de Kamer opnemen. Voor ex-ministers Johan Van Overtveldt en Sander Loones liggen de zaken moeilijker. Zij waren verkozen in het Europees Parlement maar kunnen hun zetel daar niet opnieuw opnemen.

"Ik heb op dit moment ook niet meteen een antwoord op de vraag wat hun toekomst is", zegt Parys. "We zijn in eerste instantie bezig met onze medewerkers. Toen ik Sander Loones zaterdag aansprak, wist hij zelf niet wat zijn statuut precies was. We kijken later voor een oplossing voor Van Overtveldt en Loones, dat komt wel in orde."

Beluister het gesprek met Lorin Parys in "De ochtend"

Meest gelezen