Video player inladen...

Peeters: "Andere accenten, maar binnen het kader van het bestaande regeerakkoord"

Is de herschikte regering-Michel een nieuwe regering of niet en moet die regering een vertrouwensstemming vragen in het parlement of niet? Vicepremier Kris Peeters (CD&V) zegt in "Terzake" dat het niet om een compleet nieuwe regering zal gaan. Er zullen wat andere accenten zijn, maar binnen het kader van het bestaande regeerakkoord.

Peeters had gisteren zelf gesproken over de nieuwe accenten en zo de indruk gewekt dat Michel II een heel nieuwe regering zou worden, maar dat werd vandaag tegengesproken door zijn voorzitter Wouter Beke die vond dat er helemaal geen sprake is van een nieuwe regering. Als het om een nieuwe regering zou gaan, dan zou die normaal gezien een aangepast  regeringsprogramma moeten voorleggen en nadien het vertrouwen van het parlement vragen.

In "Terzake" analyseert Peeters de huidige toestand en komt tot de conclusie dat het niet om een nieuwe regering gaat:

  • De N-VA-ministers hebben de regering verlaten en zijn vervangen door andere ministers, die wellicht wat andere accenten zullen leggen.
  • Er is niemand die nieuwe verkiezingen wil. Ook N-VA niet, zoals bevestigd door Bart De Wever.
  • Er mogen dan al andere accenten komen, maar die zullen allemaal passen binnen het kader van het regeerakkoord van Michel I.
  • Premier Michel zal morgen met de fractieleiders in de Kamer overleggen om te zien wat de komende maanden nog mogelijk is of niet.

"Ik ga ervan uit dat de eerste minister dat gesprek met de fracties in het parlement voert omdat wij natuurlijk ook respect hebben voor de democratie, ook respect hebben voor de grondwet en dat we met die fracties moeten kijken hoe we dat gaan aanpakken, als we geen verkiezingen willen", zegt Peeters. "We zullen dat doen met respect voor de oppositie, inclusief de N-VA."

VIDEO: bekijk hieronder het volledige interview met Kris Peeters in "Terzake"

Video player inladen...

Meest gelezen