Video player inladen...

Premier Michel: "Ofwel vervroegde verkiezingen, ofwel samenwerken met parlement om immobilisme te voorkomen"

Premier Charles Michel (MR) zegt niet met zijn voormalige staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) in polemiek te willen gaan over de legitimiteit van zijn minderheidsregering. Francken heeft vragen over de legitimiteit van Michel II, maar de premier zegt dat zijn regering het enige alternatief voor vervroegde verkiezingen is.

"Ik ben niet van plan om daarover vandaag een polemiek te voeren", zegt Michel in Marrakech aan tv-collega Goedele Devroy. "Ik ga overleggen met het parlement. We hebben sterke democratische instellingen waarop we trots mogen zijn." Michel zegt te willen afwachten wat de dialoog met het parlement oplevert.

"Er zijn twee mogelijkheden. Ofwel zijn er vervroegde verkiezingen, ofwel is de enige andere mogelijkheid om een vorm van immobilisme van een jaar of meer te voorkomen samenwerking tot mei 2019", aldus Michel.

U begrijpt dat ik niet van plan ben om in dit soort woordenschat te vervallen. Dit is mijn stijl niet en dat gaat ook mijn stijl niet worden

Premier Charles Michel (MR)

Van het dreigement met een "guerre totale" van Francken toont Michel zich allerminst onder de indruk. "U begrijpt dat ik niet van plan ben om in dit soort woordenschat te vervallen. Dit is mijn stijl niet en dat gaat ook mijn stijl niet worden. Ieder zijn stijl, ieder zijn rol", aldus een onverstoorbare premier. "Ik denk dat mijn taak als premier in deze moeilijke omstandigheden is alles te doen met verantwoordelijkheid, met redelijkheid, met rationaliteit, met respect voor onze instellingen en de grondwet."

"De enige mogelijkheid is dus met gezond verstand de dialoog met het parlement te openen. We zullen de volgende dagen wel zien wat dat betekent."

Ik reken toch op een minimale zin voor verantwoordelijkheid van de politieke partijen die in het parlement zitten en niet in de regering

Premier Charles Michel (MR)

Michel speelt de bal terug naar zijn criticasters in het parlement. "Ik reken toch op een minimale zin voor verantwoordelijkheid van de politieke partijen die in het parlement zitten en niet in de regering." Lees: wie vragen heeft over legitimiteit moet maar een motie van wantrouwen indienen. "De publieke opinie, de burgers hebben het recht om te weten wie verantwoordelijk zal zijn en wie de politieke situatie gebruikt voor kleine politieke spelletjes op korte termijn."

Video player inladen...

VIDEO: Goedele Devroy: "Michel wil zeker niet vertrouwen vragen in het Parlement"

Video player inladen...

Meest gelezen