Videospeler inladen...

Premier Michel op VN-top in Marrakech: "België zal aan de juiste kant van de geschiedenis staan"

Na de politieke crisis in eigen land over het migratiepact heeft premier Charles Michel een felle speech gehouden op de VN-top in Marrakech. Hij zei er dat hij, met steun van het parlement, voor internationale samenwerking kiest. "België zal aan de juiste kant van de geschiedenis staan."

Hij verwijst naar de politieke problemen in zijn regering en naar "één partij die besloot om een bocht te maken en van mening te veranderen". "Ik heb me dan gericht op het hart van de democratie: het parlement. Ze hebben een sterk signaal gegeven: meer dan twee derde heeft voor dit pact gestemd."

De premier start zijn speech met zijn verontwaardiging over het feit dat er in zijn ogen "leugens en onwaarheden zijn verkocht" over dit migratiepact, om mensen schrik aan te jagen en "het idee te promoten dat het beter is om je op jezelf terug te plooien".

"Zij hebben gekozen voor de overtuiging dat we samen sterker zijn, dat we moedig zijn, dat we verantwoordelijk zijn." Het is een zin die hem applaus oplevert van de andere landen.

Michel benadrukt nogmaals dat de wereld de internationale problemen samen moet aanpakken. Volgens hem kan dit migratiepact daarbij helpen. "Die internationale samenwerking is natuurlijk soms complex en de weg ernaartoe ligt bezaaid met hindernissen. Maar het is volgens mij wel de enige manier om - zonder naïviteit - tot een betere, eerlijkere wereld te komen. Mijn land heeft ervoor gekozen om aan de juiste kant van de geschiedenis te staan."

VIDEO: Goedele Devroy: "Speech van Michel was het hoogtepunt van de conferentie"

Videospeler inladen...

Meest gelezen