Roger, de spierballenrollende kangoeroe, is gestorven

Roger, een kangoeroe in een Australisch reservaat die wereldwijd de aandacht trok door zijn indrukwekkende gestalte en Arnold Schwarzenegger-allures, is overleden. Dat heeft The Kangooroo Sanctuary, het reservaat waar hij woonde, bekengemaakt: "We zijn onze mooie jongen kwijt." Roger is 12 jaar geworden.

Roger groeide op in The Kangaroo Sanctuary, een reservaat in Alice Springs, Australië, nadat zijn moeder in 2006 dood aangetroffen werd langs de kant van de weg. Dat "opgroeien" mag u letterlijik nemen: hij ontwikkelde zich tot een reuzenkangoeroe van meer dan 2 meter groot en 89 kilogram zwaar, met de allures van een Arnold Schwarzenegger.

In 2015 haalde kangoeroe Roger voor het eerst de wereldpers toen beelden waarop hij met zijn voorpoten een metalen emmer in elkaar geperst had, viraal gingen. Sindsdien was hij de mascotte van het The Kangaroo Sanctuary en een lieveling bij de toeristen over heel de wereld. Afgelopen weekend moest oprichter en verzorger Chris Barnes echter slecht nieuws brengen: Roger is dood.

"Het is vandaag een heel trieste dag, want we zijn onze mooie jongen, Roger, verloren. Hij is overleden, hij is 12 jaar geworden" (...) "Roger was jarenlang ons alfamannetje, hij was een kangoeroe die mensen van over de hele wereld graag zijn gaan zien. Net zoveel als wij van hem hielden", luidt het in een filmpje op Facebook.

Barnes opende Baby Kangaroo Rescue Centre in Alice Springs in 2005, een jaar voor de komst van Roger. Hij bouwde het opvangcentrum later uit tot een reservaat voor volwassen dieren, The Kangooroo Sanctuary. Het reservaat was opgebouwd rond Roger, hij woonde er met 12 vrouwtjes. Intussen wonen er meer dan 50 dieren.

"Hij was nog maar een baby toen ik hem redde. In het begin hadden we een nauwe band, maar later begon hij mij als een concurrent te zien en wilde hij met mij vechten", vertelt Barnes aan BBC. "Roger was zo gespierd als ze kunnen komen". Zijn lengte en gewicht waren niet hoogst uitzonderlijk, maar ze maakten van hem wel een speciale kangoeroe. "Sinds hij op televisie kwam en beelden van hem viraal gingen, kreeg hij heel veel liefde en aandacht", zegt Barnes. "Nu hij gestorven is, krijgen we steunbetuigingen uit de hele wereld."

Roger is gestorven aan ouderdom. De laatste jaren kampte hij met artritis en een verminderd zicht. De verzorgers hebben hem begraven in het reservaat, "zodat hij hier altijd zal zijn."

Meest gelezen