Video player inladen...

Sander Loones wil in de toekomst "sterke politieke rol" blijven spelen bij N-VA

Sander Loones wil ook na zijn korte doortocht in de federale regering als minister van Defensie een "sterke politieke rol" blijven spelen bij N-VA. Dit weekend moest hij net zoals de andere N-VA-ministers zijn ministerschap opgeven door de Marrakechcrisis. Mogelijk wordt Loones lijsttrekker in West-Vlaanderen bij de verkiezingen in mei, al is dat officieel "nog niet beslist".

27 dagen. Zo "lang" heeft het ministerschap van Sander Loones (N-VA geduurd. Op 12 november legde hij de eed af als minister van Defensie en Ambtenarenzaken, als opvolger van Steven Vandeput die burgemeester van Hasselt werd. Een hele promotie, want daarvoor was Loones ondervoorzitter van N-VA en Europees parlementslid voor de partij. Nu N-VA niet langer in de regering zit, verliest hij zijn job. Lorin Parys werd zaterdag aangeduid als ondervoorzitter en Ralph Packet volgde Loones op in het Europees Parlement. Spijt van zijn korte doortocht heeft hij niet, want hij is tevreden dat hij het "engagement bij ambtenaren en militairen" van dichtbij heeft kunnen meemaken.

Ik heb de ambitie om een sterke politieke rol te blijven spelen

Sander Loones, voormalig minister van Defensie voor N-VA

Mogelijk zal N-VA Loones nu uitspelen als lijsttrekker van de Vlaamse, federale of Europese lijst bij de verkiezingen in mei, al is dat officieel "nog niet beslist". Als minister van Defensie moest Loones al de West-Vlaamse flank van N-VA een nieuw gezicht geven na de tegenvallende lokale verkiezingen in oktober. Ook Vlaams minister-president Geert Bourgeois valt mogelijk weg of vertrekt naar het Europees niveau. De partij mikt daarom op nieuwe gezichten in West-Vlaanderen, en zou ook al bij Jean-Marie Dedecker gepolst hebben. 

"Ik heb de ambitie om een sterke politieke rol te blijven spelen, maar we zijn een democratische partij, dus daar wordt intern eerst verder over gesproken", zegt Loones zelf aan Radio 2 West-Vlaanderen. "Ik ben nu vooral bezig met de correcte overdracht. Didier Reynders wordt minister van Defensie, Sophie Wilmès van Ambtenarenzaken. Ik weet wat er nog te realiseren is voor de verkiezingen in mei. En ik zal ook extra lobbyen voor de West-Vlaamse dossiers, zodat we bijvoorbeeld de helikopterbasis in Koksijde kunnen houden."

Herbeluister hier het interview met Sander Loones bij Radio 2 West-Vlaanderen:

Video player inladen...

Meest gelezen