Het Brusselse justitiepaleis staat al jaren in de steigers
BELGA/VERGULT

Procureurs-generaal klagen slechte staat gerechtsgebouwen aan: "Dit is de noodtoestand"

Er moet dringend geïnvesteerd worden in onze verouderde justitiegebouwen. Dat zegt het college van procureurs-generaal op een gemeenschappelijke persconferentie. De slechte infrastructuur van justitie is een oud zeer, maar nu het gerechtsgebouw van Namen grotendeels dicht is wegens bouwvalligheid trekken de procureurs-generaal opnieuw aan de alarmbel. "Namen is geen uitzondering: er zijn in verschillende steden problemen", zegt Christian De Valkeneer, procureur-generaal van Luik in "De ochtend" op Radio 1.

"Voor ons is dit écht de noodtoestand. De situatie in Namen is momenteel het ergst, maar helaas geen uitzondering. Het is een unicum in de gerechtelijke geschiedenis in ons land dat een gerechtsgebouw de deuren moet sluiten. Maar ook in veel andere steden zijn er problemen met de staat van de gebouwen, of de veiligheid", aldus De Valkeneer, die de zwartepiet naar eigen zeggen niet wil doorspelen naar Justitie of de Regie der Gebouwen.

"Dit is een oud zeer. In Namen alleen al zijn er 15 jaar problemen. Nu is het tijd om met een noodplan te komen voor de gerechtsgebouwen in ons land. Waar er problemen zijn, moet er gerenoveerd worden, of er moeten nieuwe gebouwen komen", zegt hij. "Dat is niet alleen belangrijk voor ons mensen, die in goede omstandigheden hun werk moeten doen. Ook de rechtszoekenden moeten bij hun contact met justitie kunnen genieten van goede omstandigheden."

Personeel klaagt over gezondheid en veiligheid

De Valkeneer erkent dat er bijvoorbeeld in Brussel al gewerkt wordt aan het gerechtsgebouw. "Maar op sommige plaatsen voldoen onze gebouwen écht niet meer aan de vereisten. We krijgen daar veel klachten over van de vakbond. Onze mensen moeten soms werken in ongezonde omstandigheden, waar er bijvoorbeeld vochtproblemen zijn of de verwarming niet goed werkt."

Verouderde gebouwen brengen ook veiligheidsproblemen met zich mee. "Het is de grote vraag van onze mensen om systematisch controles uit te voeren aan de ingang. Momenteel gebeurt dat nog maar op vijf plaatsen: Brussel, Gent, Antwerpen, Luik en Charleroi. Elders is er simpelweg geen echte beveiliging", zegt De Valkeneer. "De volgende regering moet zeker werk maken van een betere infrastructuur, aangepast aan onze opdrachten en de standaarden. En daarnaast hebben we ook degelijke informatica nodig. Onze systemen zijn nu totaal achterhaald."

Geens: "Het is een vicieuze cirkel"

Minister van Justitie Koen Geens, die sinds gisteren ook bevoegd is voor Regie der Gebouwen, spreekt van een oude klacht. “Het totale gebouwenpark van Justitie is zodanig uit de negentiende eeuw, en men is na de tweede wereldoorlog zo laat met de vernieuwing van onze infrastructuur begonnen, dat die klachten nog wel een tijdje zullen duren.”

Geens heeft zich de voorbije vier jaar vooral gefocust op de gevangenissen en de interneringsinstellingen. “Ik denk dat we daar aanzienlijke vooruitgang hebben geboekt, al zijn wer nog niet.” Maar hij geeft De Valkeneer gelijk. “Vooral in Wallonië zijn er ernstige verouderingen, ook wat betreft de parketten. Brugge, Hasselt, Gent en Antwerpen hebben wel minstens één nieuw gerechtsgebouw gekregen de laatste twintig jaar.” 

Vooral in Wallonië zijn er ernstige verouderingen, ook wat betreft de parketten

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V)

Wat het gerechtsgebouw in Namen betreft, spreekt Geens van een vicieuze cirkel. “In 2005 wordt daar een nieuwbouw gepland. En dat zegt men: nu gaan we niets meer renoveren aan het oude gebouw, want er komt binnenkort een nieuwbouw. Als dat plan in 2014 bijna klaar is, dan zegt men dat dat plan moet gewijzigd worden, want er zijn nieuwen normen. Ondertussen is het oude gebouw nog altijd niet gerenoveerd.” 

Meest gelezen