Video player inladen...

Frank Renout vanuit Parijs: "Reacties op maatregelen Macron zijn overwegend negatief, de acties gaan zeker door"

De reacties op de maatregelen die de Franse president Emmanuel Macron gisteren heeft aangekondigd, zijn overwegend negatief. Dat zegt onze correspondent Frank Renout. "Eigenlijk is de verhoging van het minimumloon de enige eis die is ingewilligd en de demonstranten willen meer. Ze blijven strijdbaar: ze gaan door met actievoeren."

Macron heeft gisteravond drie concrete maatregelen aangekondigd, vat Renout samen. "Mensen met een minimumloon gaan er honderd euro per maand op vooruit, overuren worden vooral belastingvrij uitgekeerd en de belastingen voor mensen met een klein pensioen worden ingetrokken."

Maar dat is niet genoeg voor de zogenoemde "gele hesjes". "Ze zijn negatief en blijven strijdbaar. "Macron moet weg", zeggen ze, "de regering moet opstappen". De verhoging van het minimumloon is voor hen niet genoeg, ze gaan door met actievoeren. "Er komt een nieuwe revolutie aan", zei een vrouw me nog."

Er is intussen ook een peiling geweest bij de Fransen. "Die zijn verdeeld, de ene helft vond Macron overtuigend, de andere helft niet. Maar de meerderheid van de Fransen zegt wel dat Macron is tegemoet gekomen aan de eisen van de gele hesjes. En opvallend: 54 procent van de Fransen vinden dat gele hesjes nu moeten stoppen met hun acties."

Maar de acties gaan dus zeker door, aldus Renout. "Een van de oprichters heeft op hun Facebookgroep weer opgeroepen om zaterdag massaal naar Parijs te komen." Maar welke eisen hebben ze dan nog? "Ze hebben natuurlijk niet één vast eisenpakket. Er ligt een hele waslijst met ongeveer veertig eisen en die gaan heel erg breed.  Het gaat over de grootte van schoolklassen tot de daklozen op straat. De gele hesjes eisen heel erg veel en overal in het land eisen ze ook iets anders. Het is voor Macron heel erg moeilijk om daar tegemoet aan te komen."

"Maatregelen kosten tussen 8 en 10 miljard"

De Franse staatssecretaris Olivier Dussopt kondigde bij BFMtv aan dat de maatregelen van Macron tussen de 8 en 10 miljard euro kosten. 

De details van de maatregelen zouden later deze week aan het parlement worden voorgelegd, maar het blijft onduidelijk of Frankrijk zijn begrotingstekort in 2019 onder de 3 procent van het bbp kan houden. De Europese Commissie kondigde alvast aan "de impact van de maatregelen aandachtig te zullen bestuderen", aldus vicevoorzitter Valdis Dombrovskis.

"We kunnen geen commentaar geven alvorens de maatregelen correct en gedetailleerd zijn meegedeeld", zei hij nog. Volgens de Commissie moet elke onverwachte uitgave in de begroting gedekt zijn door een extra inkomst of een besparingsmaatregel.

Herbekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen