Sporen van asbest in twee motorstellen van NMBS

In een afgesloten technische ruimte van twee treinmotorstellen heeft de NMBS sporen van asbest aangetroffen. In de reizigerscompartimenten van beide treinen is geen asbest gevonden, meldt de NMBS. De treinbegeleiders maken zich zorgen.

De NMBS neemt regelmatig stalen om asbest in haar vloot te kunnen opsporen. Onlangs zijn sporen van asbest gevonden in een afgesloten technische ruimte van twee Sprinter-motorstellen op een totaal van 20 nagekeken stellen. Het materieel werd tussen 1986 en 1989 in dienst genomen.

De procedure van de NMBS voorziet in een bijkomende test over de eventuele aanwezigheid van vezels in de lucht. Een gecertificeerd labo voerde die test afgelopen weekend uit. Het verslag toont aan dat in de lucht geen vezels zijn vrijgekomen. De reizigerscompartimenten van beide treinen werden eveneens getest op de aanwezigheid van asbest in stof. Geen enkel spoor van asbest werd gevonden.

Maar de treinbegeleiders zijn ongerust, zegt Philippe Dubois, vakbondssecretaris bij de Brusselse afdeling van de socialistische vakbond. Ze zijn bang dat er toch asbestdeeltjes werden ingeademd. Dubois vraagt dat de NMBS-directie onmiddellijk het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk bijeenroept, om uitleg te geven over de maatregelen die het personeel moeten beschermen. Hij wil ook een inventaris en een actieplan. Personeelsleden die het slachtoffer zijn van asbest, moeten medisch opgevolgd worden.

Meest gelezen