Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Strijdende partijen in Jemen praten over demilitarisering van strategische haven al-Hudaydah

Op de vredesconferentie in Zweden wordt gezocht naar een manier om de haven al-Hudaydah aan de Rode Zee buiten de gevechten te houden. Dat is de haven langswaar het grootste deel van de humanitaire hulp Jemen binnenkomt en in dat land worden 14 miljoen mensen bedreigd door hongersnood.

De vredesgesprekken over Jemen zijn vorige week in Zweden begonnen onder leiding van de Britse VN-gezant Martin Griffiths. Die heeft al akkoorden bereikt over het vervoer van gewonde Houthi-militieleden naar buurland Oman en over de uitwisseling van duizenden krijgsgevangenen.

De onderhandelingen spitsen zich nu toe op een ander cruciale factor: de havenstad al-Hudaydah aan de Rode die in handen is van de sjiitische Houthi-militie die grote delen van Jemen controleert. De pro-Saudische soennitische milities die officieus de "regering" steunen, proberen die stad in te nemen, tot nu toe zonder succes.

Via al-Hudaydah komt 70% van de erg nodige humanitaire hulp Jemen binnen en in dat land worden 14 miljoen mensen bedreigd door hongersnood en ziekten zoals cholera. De pro-Saudische milities eisen dat de havenstad onder hun controle komt, maar de sjiitische Houthi's willen niet wijken.

Er ligt een 16-puntenplan op tafel. Daarin wordt bepaald dat alle gevechten rond de stad moeten stoppen en dat ALLE strijdende partijen de omgeving van de stad en nadien de hele kustprovincie rond al-Hudaydah zouden moeten verlaten. Die stad en provincie zouden dan onder toezicht van de Verenigde Naties komen en in de praktijk in handen van de lokale administratie die er voor de oorlog aan de macht was.

Probleem is ook dat wie de haven van al-Hudaydah controleert -en nu zijn dat de Houthi's- meteen ook de toestroom en verdeling van voedselhulp en medicijnen controleert en bovendien verdient aan die transporten.

De sjiitische Houthi's controleren een groot deel van het vroegere Noord-Jemen, maar daar woont wel 70% van de bevolking. De andere gebiedsdelen zijn grotendeels leeg of erg weinig bevolkt. Het zijn net die "lege gebieden" die grotendeels onder controle staat van de door Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten gesteunde "regering". De regio rond de zuidelijke havenstad Aden wordt gecontroleerd door zuidelijke separatisten.

Meest gelezen