Veel fictie, ook online en op Netflix, Meus & Geubels & "De veiligheid van het land": dit ziet u begin 2019 op Eén

Eén pakt volgend voorjaar uit met veel Vlaamse fictie, een humoristische panelquiz met Philippe Geubels en een blik achter de schermen bij het crisiscentrum van Binnenlandse Zaken in "De veiligheid van het land". Tv-kok Jeroen Meus maakt zijn debuut als quizmaster.  En nog opvallend: twee gloednieuwe fictiereeksen van eigen bodem worden ook online of via streamingdienst Netflix aangeboden, en dus niet enkel uitgezonden op televisie. Een overzicht. 

Een sterk fictieaanbod blijft belangrijk op Eén, en niet enkel op zondagavond, waar de zender traditioneel uitpakt met reeksen van eigen bodem. Op 1 januari start bijvoorbeeld al het nieuwe seizoen van "Eigen kweek".  Politieagente Chantal beseft dat de familie Welvaert wiet kweekt en probeert dit te bewijzen.

Zondag 24 februari start de langverwachte reeks "Undercover", waarin Tom Waes een van de hoofdrollen vertolkt. Als undercoveragent Bob Lemmens (Tom Waes) probeert hij met collega Kim De Rooij (Anna Drijver) te infiltreren in het leven van xtc-producent Ferry Bouman en proberen ze zijn vertrouwen te winnen. 

Het bijzondere aan de reeks is dat Eén hiervoor heeft samengewerkt met streamingplatform Netflix. Ze hebben de reeks mee geproduceerd en "Undercover" zal ook via hen te zien zijn. In België komt"Undercover" pas op Netflix na de uitzending op Eén. Maar in Nederland heeft het streamingplatform de "first window". Wat zo veel betekent als dat het programma er voor het eerst via Netflix te zien zal zijn, en niet via een klassieke zender. "Een interessant experiment om onze kijker te bereiken op een kanaal dat populairder wordt", zegt Eén-netmanager Olivier Goris daarover. 

(lees verder onder de video)

In nog een andere nieuwe fictiereeks "Dertigers", experimenteert Eén los van het klassieke uitzendschema op televisie. De reeks start op 7 januari in het laatavondslot van "Van Gils en Gasten" en loopt gedurende 6 weken, van maandag tot donderdag. In de reeks staat het leven van een hechte vriendengroep van zes dertigers centraal. Bij de start van de reeks op Eén worden meteen alle 24 afleveringen aangeboden via VRT NU én het Youtubekanaal van Eén. Het is de eerste keer dat Eén een fictiereeks op die manier lanceert, al werd eerder de "Thuis"-spinoff "Secrets" louter online getoond.

"Dit programma zal moeten knokken voor zijn plaats", zegt Goris. "Om ook jongeren te bereiken, bieden we deze reeks meteen online aan. We geloven in de twee manieren van tv kijken: lineair en online. Met Eén willen we daarin een voortrekkersrol spelen. We gaan dat in de toekomst zeker meer doen."

We geloven zowel in het klassieke televisiekijken, als in online kijken, en in dat laatste willen we met Eén een voortrekkersrol spelen.

Olivier Goris, netmanager Eén

(lees verder onder de video) 

In "Baptiste", een spin-off van het succesvolle "The missing", wordt de koppige inspecteur Julien Baptiste door de Amsterdamse politie om hulp gevraagd om een misdrijf op te lossen. Ook Vlaamse acteurs als Barbara Sarafian, Boris Van Severen en Martha Canga Antonio spelen mee. 

"Is er een dokter in de zaal?" met Geubels & debuut van Jeroen Meus als quizmaster

Philippe Geubels keert dit voorjaar terug op Eén met "Is er een dokter in de zaal?", een nieuwe, humoristische panelquiz over het belangrijkste onderwerp ter wereld: onze gezondheid. Een onderwerp waar Philippe als rasechte hypochonder, die bijsluiters van medicatie uit het hoofd kent, héél veel over weet.

Tv-kok Jeroen Meus maakt zijn debuut als quizmaster (links op foto bovenaan). Hij volgt Bart De Pauw op als presentator van "Twee tot de zesde macht". Met een vernieuwe BV-macht, met onder andere ook een passage van Tom Boonen.

(lees verder onder de video)

Terug van weg geweest: "Van algemeen nut", waarvoor Steven Van Herreweghe opnieuw in het rijke VRT-beeldarchief duikt. En in "De Columbus" trekt Wim Lybaert er opnieuw op uit in zijn bus, met gasten zoals Linde Merckpoel, Jan Peumans en Philippe Geubels.

(lees verder onder de video)

"De veiligheid van het land": een blik achter de schermen van het crisiscentrum

Nog nieuw volgend voorjaar is "De veiligheid van het land". De reeks geeft een exclusieve blik achter de schermen van het Crisiscentrum van de FOD Binnenlandse Zaken en toont hoe beleidsmakers, overheden en operationele diensten samenwerken om ervoor te zorgen dat iedereen in ons land zich veilig kan voelen.

De nieuwe docureeks "Komen te gaan", gemaakt door Woestijnvis, volgt zes begrafenisondernemers die elk op hun eigen manier in het vak en het leven staan (foto hieronder). Zij nemen de kijker mee achter de coulissen van kisten, kransen en koffietafels en tonen wat ze doen, en wie ze zijn. 

(lees verder onder de foto)

© VRT - 2019

De documentairereeks "Dierendokters 24/7" volgt in de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Gent de grote en kleine verhalen van de dieren, de studenten en de artsen. De reeks wordt op dezelfde manier in beeld gebracht als "Kinderziekenhuis 24/7", met in verschillende ruimtes tal van kleine camera's.

Nieuw seizoen van "Down the road"

In het avontuurlijke reisprogramma "Rond de Noordzee" vertrekt Arnout Hauben - samen met cameraman Philippe Niclaes en geluidsman Ruben Callens - op een 5.000 kilometer lange tocht rond de Noordzee. Arnout gaat op zoek naar de rijke geschiedenis van onze Noordzee en verzamelt verrassende verhalen van op en rond het water.

Na het enorm populaire eerste -en met een Gouden Roos bekroonde- seizoen van "Down the road" trekt Dieter Coppens er dit voorjaar opnieuw op uit met zes jongvolwassenen met het syndroom van Down. Maarten, Maud, Julie, Yens, Charlotte en Geoffrey schrijven samen met Dieter en medebegeleidster Saar een hartverwarmend reisverhaal, in Zuid-Afrika deze keer.

(lees verder onder de video)

In de aangrijpende reportagereeks "Voor ik het vergeet" trekt reportagemaker Wannes Deleu (die eerder "Op straat" tussen daklozen voor een programma op Eén) een maand in bij zijn grootmoeder in het woonzorgcentrum Den Olm, voor mensen die lijden aan dementie. Hij stapt een maand mee in het ritme van haar leven en probeert contact te zoeken met iemand die hij heel goed kent, maar toch een onbekende lijkt.

In het nieuwe "Happy birthday to Soe" gaat comédienne Soe Nsuki (links op foto) op zoek naar haar Congolese familie. Binnenkort wordt Soe 30 jaar en dat wil ze vieren met haar hele familie. Ze is benieuwd wie haar familie is, waar ze wonen, leven, werken, wat hun verhalen zijn. Want als je roots niet in je woonplaats liggen, blijf je dan altijd "vreemd"?

(lees verder onder de video)

Annemie Struyf trekt in "Eviva España" door Spanje en ontdekt ver voorbij de zon-en-zeeclichés een immens land met vele gezichten en een grote aantrekkingskracht op Vlaamse dromers. 

In "Op naar de 100!" doet Marcel Vanthilt een poging om vrolijk en gezond zo oud mogelijk te worden. Hij stelt zijn lichaam ten dienste van de wetenschap en ondergaat als proefkonijn alle mogelijke behandelingen en therapieën.

Het tweede seizoen van de documentairereeks "Bargoens" volgt zes verschillende personages met elk een ontroerend verhaal van hun individuele strijd, een strijd waar niemand in een goede afloop gelooft, behalve... zijzelf. De reeks volgt onder andere wielrenner Stig Broeckx tijdens zijn zware revalidatie.

"Voor hetzelfde geld"-trio maakt "Factcheckers"

Thomas Vanderveken, Jan Van Looveren en Britt Van Marsenille die samen "Voor hetzelfde geld" maakten, duiken in het nieuwe "Factcheckers" in de wereld van feiten en mythes in tijden van fake news. 

(lees verder onder de foto) 

© VRT - 2019

Ook "Pano" keert terug, met onder meer reportages over medicinale cannabis en de schandalen in het voetbal. 

In de aanloop naar de federale en Europese verkiezingen in 2019 besteedt VRT NWS daar uiteraard uitgebreid aan. 

"Urbanus 70", "Klem" en "De MIA's"

In de 5-delige documentairereeks "Urbanus 70" delen 16 vrienden en collega’s naar aanleiding van de 70e verjaardag van Urbain Servranckx bijzondere anekdotes over de peetvader van alle Vlaamse komieken.

Op donderdag 7 februari is het zover: de twaalfde editie van de Music Industry Awards – kortweg "De MIA’s" – in een liveshow op Eén. Welke artiesten gaan er dit jaar met een felbegeerde MIA naar huis?

Op Nieuwjaarsdag brengt Eén de warme kortfilm "Klem" van Ish Aït Hamou, de verfilming van Hamou's boek over een voormalige chirurge en een Palestijnse vluchteling die een bijzondere ontmoeting hebben op de trein.

Vaste waarden blijven op post

Tot slot blijven ook de vertrouwde programma’s en gezichten in het voorjaar in het programmaschema staan: "Blokken", "Dagelijkse kost", "Iedereen beroemd", "Het Journaal", "Thuis" en een nieuw seizoen "Van Gils & Gasten", dat niet meteen na de Kerstvakantie start maar pas in het voorjaar, na 6 weken nieuwe fictie met de reeks "Dertigers".

Meest gelezen