Chili trekt zich terug uit VN-migratiepact en gaat niet naar Marrakech

Chili gaat niet naar de internationale conferentie in Marrakech die in het teken staat van het VN-migratiepact, zo maakte de regering bekend. Het is daarmee het negende land dat zich terugtrekt.

Chili heeft de teksten van het pact midden juli nog goedgekeurd in New York, maar is nu van mening veranderd. "Het document is veranderd van een pact dat streefde naar een noodzakelijke internationale dialoog, tot een pact dat bepaalde internationale standaarden weerspiegelt die niet toepasbaar zijn in het kader van het Chileense migratiebeleid", zegt een vertegenwoordiger in de nationale media.

De regering in Santiago hekelt "bepaalde ambiguïteiten in de tekst, die het landen moeilijk maken om soeverein te beslissen", klinkt het nog. Chili werd de voorbije jaren geconfronteerd met zo'n 150.000 tot 200.000 immigranten uit Venezuela. De Chileense president Piñera kondigde bij zijn aantreden aan dat hij deze problematiek wilde aanpakken.

Ook andere landen zoals Hongarije, Oostenrijk en Australië verwerpen het VN-Migratiepact. In ons land viel de regering-Michel over de kwestie. 

Meest gelezen