VUB-rector schrijft open brief aan Aung San Suu Kyi: "U was ooit een baken van hoop voor democratie"

Rector Caroline Pauwels van de VUB heeft een open brief geschreven aan Aung San Suu Kyi, regeringsleider van Myanmar en in 1991 Nobelprijswinnares voor de Vrede. Ze doet dat naar aanleiding van de 70e verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. 

Aung San Suu Kyi kreeg in 1991 de Nobelprijs voor de Vrede voor haar oppositie tegen de militaire dictatuur in Myanmar. Drie jaar later kreeg ze ook een eredoctoraat van de VUB.

"Onze universiteit kende u met trots een eredoctoraat toe voor de ongelofelijke volharding, geesteskracht en moed die u toonde in uw geweldloze strijd voor democratie en mensenrechten in Myanmar, en voor het wereldwijde symbool dat u werd voor vrijheid en democratie", brengt VUB-rector Caroline Pauwel in haar open brief in herinnering.

Vandaag ligt Aung San Suu Kyi als regeringsleider van Myanmar sinds vorig jaar zwaar onder vuur voor het geweld van het Myanmarese leger tegen de Rohingya, een moslimminderheid in het overwegend boeddhistische Myanmar. Aung San Suu Kyi krijgt het verwijt dat ze niets gedaan heeft om de volkerenmoord te stoppen.

Ook Pauwels uit in naam van de VUB haar bezorgdheid over de situatie van minderheden en de etnische bevolking in Myanmar. "Als voorstanders van mensenrechten, van democratie en van geweldloze acties voor vrijheid willen we er bij de regering van Myanmar en bij u als Adviseur van de staat, op aandringen om het belang van mensenrechten en vrijheid voor alle inwoners van Myanmar, en in het bijzonder de etnische bevolkingsgroepen, in ere te houden."

We dringen erop aan dat u opnieuw baken van hoop wordt

"U was ooit een baken van licht en hoop voor democratie en van het onderdrukte Myanmar", klinkt het. "We geloven sterk dat u nog steeds de keuze heeft om de stem te zijn van vrijheid, van mensenrechten en van democratie", zo schrijft Pauwels. En: "We dringen er op aan dat u vandaag opnieuw de baken van hoop wordt voor alle mensen wereldwijd, maar in het bijzonder voor de minderheden en etnische bevolkingsgroepen van uw land."

Vorige maand nog nam mensenrechtenorganisatie Amnesty International Aung San Suu Kyi een eretitel af die ze haar in 2009 had toegekend. Velen vinden dat ze ook de Nobelprijs voor de Vrede zou moeten inleveren.

Meest gelezen