21 miljoen euro boete voor grootschalige dieselfraude

Twee broers die op grote schaal dieselfraude pleegden zijn veroordeeld tot 4 en 5 jaar cel en boetes tot elk 21 miljoen euro. De twee stonden aan het hoofd van een bende die goedkopere rode diesel ontkleurden en als gewone diesel verkochten.

In totaal stonden er 15 personen en 5 bedrijven terecht voor het ontkleuren van rode diesel. Die diesel kochten ze op grote schaal tegen lage accijnzen aan en ontkleurden ze in loodsen in Opglabbeek en Genk. Via tussenpersonen kochten ze daarvoor in Tsjechië en Slovakije de stof tonsil aan.  Daarmee werden de additieven in de rode gasolie geneutraliseerd.

Meer dan 7 miljoen liter

De bende kon op die manier ruim 7 miljoen liter goedkopere diesel aan de man brengen in tankstations die ze zelf beheerde in onder meer Hechtel-Eksel, Genk, Zwartberg, Beringen en Maasmechelen. De meeropbrengst van de accijnzen werd doorgesluisd naar de persoonlijke rekeningen van de twee broers. Telkens als de fiscus of politie de bende op het spoor kwam werden strofiguren aangesteld die de vennootschap plunderden en failliet lieten gaan. Daarna werden de tankwagens ondergebracht in een nieuwe vennootschap en ging de bende gewoon verder.

Meest gelezen