Video player inladen...

Dodelijke zomer voor fietsers in Vlaanderen

Het aantal fietsdoden in Vlaanderen is de eerste negen maanden van dit jaar gevoelig gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Vorig jaar telde Vlaanderen in die periode nog 25 fietsdoden, dit jaar 35. Volgens ministers van Mobiliteit Bellot en Weyts zijn extra maatregelen op komst, zoals een extra test bij beginnende bestuurders en meer veroordelingen tot een alcoholslot.

Fietsers en motorrijders lijken de grote dupe bij de verkeersslachtoffers van de eerste negen maanden van dit jaar. Over heel België is het aantal verkeersdoden bij fietsers (33 naar 40) en motorrijders (51 naar 57) gevoelig gestegen, blijkt uit de Verkeersbarometer van verkeersinstituut VIAS. 

Opvallend, het aantal dodelijke slachtoffers bij de tweewielers verschilt sterk in Vlaanderen en Wallonië. Vlaanderen kampt vooral met een stijging van het aantal dodelijke slachtoffers bij de fietsers (van 25 naar 35), bij de motorrijders zien we dat de stijging van het aantal doden zich enkel in Wallonië voordoet (van 18 naar 32).

De zon heeft beduidelijk meer geschenen, er was veel minder neerslag. Daardoor zijn er meer verplaatsingen met de fiets en de motor gebeurd

Stef Willems van VIAS

De weersomstandigheden, met een zomer met veel zonnige dagen en weinig neerslag, hebben zeker hun rol gespeeld in deze tendensen. "Beide tendensen hebben te maken met het uitzonderlijke weer van afgelopen zomer. De zon heeft beduidelijk meer geschenen, er was veel minder neerslag. Daardoor zijn er meer verplaatsingen met de fiets en de motor gebeurd", zegt Stef Willems van VIAS. 

De eerste veroordelingen tot een alcoholslot zijn wel recent uitgesproken. Er zullen er in de toekomst nog volgen.

François Bellot, federaal minister voor Mobiliteit (MR)

De federale en Vlaamse ministers van Mobiliteit François Bellot (MR) en Ben Weyts (N-VA) trekken hun conclusies uit deze cijfers. "De eerste veroordelingen tot een alcoholslot zijn wel recent uitgesproken", zegt Bellot. "Er zullen er in de toekomst nog volgen." Ook Ben Weyts zegt dat er extra maatregelen op komst zijn. Zo start in januari het terugkommoment voor beginnende bestuurders, de laatste fase van de hervorming van de rijopleiding. En er komen ook extra vaste en mobiele trajectcontroles, voegt Weyts nog toe.

Algemene tendens wél positief

Toch is de algemene tendens van het aantal verkeersdoden in België niet slecht. Het aantal verkeersdoden in (heel) België is gedaald, de eerste negen maanden van dit jaar met vijf procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Er vielen nog 333 doden ter plaatse tegenover 349 vorig jaar. "Nooit eerder waren er minder verkeersdoden", zegt Willems. Op tien jaar tijd is het aantal verkeersdoden daarmee met de helft gedaald. Het aantal ongevallen waarbij iemand gewond raakte, steeg wel licht op nationaal vlak.

Herbekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen