Videospeler inladen...

Socialistische vakbond ABVV geeft regering nul op tien en verwacht niet veel beterschap

De socialistische vakbond ABVV ziet niet veel heil in de afgeslankte regering van premier Charles Michel. Algemeen secretaris Miranda Ulens geeft de regering voor de afgelopen vier jaar nul op tien en verwacht niet veel beterschap. "We zien dat het dezelfde regering is, maar met een andere strik om", zei ze in "De ochtend" op Radio 1.

Volgens Ulens is de strik die om de regering zit geel, de kleur van N-VA. Hoewel de partij nu op de oppositiebanken zit, zal ze toch nodig zijn om het sociaal-economische beleid dat uitgestippeld is verder door te voeren. "Wij voeren al vier jaar verzet tegen dat beleid, omdat het een achteruitgang betekent in het dagelijkse leven van de mensen." 

Volgens Ulens zal N-VA de sociaal-economische maatregelen van de minderheidsregering steunen als ze maar hardvochtig genoeg zijn. "Wij zullen de regering beoordelen op de resultaten die er komen. Op dit moment hebben ze nul op tien. Er zijn de voorbije vier jaar een honderdtal maatregelen genomen en dat is allemaal een achteruitgang. Er is geen enkele maatregel voor een echte welvaartsherverdeling, integendeel. Zelfs al gaan de lonen in januari een beetje omhoog, dan zijn de facturen veel feller gestegen. Er is een achteruitgang van 2,3 procent koopkracht."

Volgens Ulens mag N-VA zich nu niet wegsteken op de oppositiebanken om haar verantwoordelijkheid voor dit beleid te ontvluchten. 

Videospeler inladen...

Nationale actiedag

Vrijdag organiseren de vakbonden een nationale actiedag. De militanten voeren dan actie voor meer koopkracht en een werkbare loopbaan, maar ook de einde loopbaan baart veel mensen zorgen. "Vier jaar geleden hebben ze de pensioenleeftijd naar 67 jaar gehaald", zegt Ulens.

Vorige zaterdag kwamen in Brussel de gele hesjes op straat om meer koopkracht te eisen. Ulens zegt dat de vakbond geen contact heeft met die beweging, maar dat ze wel eenzelfde probleem signaleert. "Je kunt op verschillende manieren actievoeren. Wij zetten in op interprofessioneel collectief sociaal overleg."

De vakbonden voelen zich buitenspel gezet bij de onderhandelingen over sociaal-economische maatregelen. Ze mogen wel voorstellen doen, maar er wordt geen rekening mee gehouden. "Wat er zeker nog door moet, is dat wij de kans kunnen krijgen voor vrije onderhandelingen in het interprofessionele overleg. Dat is de beste garantie om welvaart te herverdelen. We gaan daar in december-januari mee starten. We zouden willen dat ze de opening maken om die vrije onderhandelingen te kunnen voeren." 

Meest gelezen