Flip Franssen

Bijna 16 miljoen euro voor onderzoek naar kanker

Kom op tegen Kanker (KOTK) maakt exact 15.836.743 euro vrij voor beloftevol kankeronderzoek en innoverende zorginitiatieven die de overlevingskansen en de levenskwaliteit van (ex-)kankerpatiënten verbeteren. Het geld wordt verdeeld over 65 projecten. 

Het geld dat KOTK uitreikt, is afkomstig van giften, legaten en de opbrengsten van acties, zoals de 100 en de 1000 km-run en het Plantjesweekend. Het wordt dus verdeeld over 65 projecten, die door commissies van experts gekozen zijn uit honderden voorstellen. Ook (ex-)patiënten hebben inspraak gehad. KOTK hecht veel belang aan hun inbreng. 

Algemeen directeur Marc Michils: "Patiënten en hun naasten kunnen beter dan wie ook inschatten of een onderzoek of initiatief beantwoordt aan de noden van kankerpatiënten. De samenwerking tussen de experts en de patiënten garandeert dat de projecten wetenschappelijk van hoge kwaliteit zijn en voor kankerpatiënten zo snel mogelijk een meerwaarde opleveren."  

65 beurzen en toelagen

Ruim 13 miljoen euro gaat naar 31 biomedische onderzoeksprojecten en 17 doctoraatsonderzoekers. Ruim 2 miljoen euro is bestemd voor 15 zorginitiatieven en 1 psychosociaal onderzoek. Een project rond preventieonderzoek krijgt bijna een half miljoen euro. 

Het geld wordt vanavond in de vorm van beurzen en toelagen uitgereikt in de Ancienne Belgique in Brussel. 

Een overzicht van alle gefinancierde projecten en initiatieven is terug te vinden op de website van Kom op tegen Kanker

Meest gelezen